Danny (22) verloor zijn benen bij zelfmoordpoging en gaat nu voor olympisch goud

videoDanny van Ee (22) verloor vier jaar geleden zijn benen nadat hij voor de trein sprong om een einde aan zijn leven te maken. Hij vocht zichzelf een weg terug. Vol schaamte en boosheid. Morgen traint hij voor het eerst bij NOC*NSF. Als bladerunner goud halen is zijn doel.

Quote

Vast een au­to-ongeluk, denken mensen meestal als ze me zien

Danny van Ee

Een stevige beat voor een work-out, geklik en geratel van fitness-apparaten en wat gedempte stemmen die elkaar aanwijzingen geven om te trainen. Als Danny van Ee ferm de grote zaal van sportcentrum Club Pelikaan in Amersfoort binnenrijdt, kijkt niemand op of om. Hier hoort hij onmiskenbaar thuis. Is hij thuis. Zijn op en top getrainde bovenlichaam, waaraan inmiddels geen grammetje vet meer valt te bespeuren, leidt volledig de aandacht af van het sportmodelletje rolstoel waarin hij zich voortbeweegt. Hier is hij de Danny die hij nu is. Stoer, ijdel en supergefocust. Op olympisch goud welteverstaan.

,,Vast een auto-ongeluk, denken mensen meestal als ze me zien. En eerlijk gezegd heb ik dat altijd fijn gevonden. Laat ze maar in de waan, dacht ik dan. Zelfs als iemand er naar vroeg, begon ik over een auto-ongeluk. Of zei ik: dat is een lang verhaal. Om er vervolgens maar niet aan te hoeven denken of over te praten. Ik was bezig met sport. Met mezelf naar een hoger plan te tillen. Waarom dan praten over het verleden? Maar ik ging me de laatste tijd steeds meer schuldig voelen, als ik er niet eerlijk over was. Ik wil niet meer liegen’’, vertelt de jonge Amersfoorter op een kantoortje in de sportschool met een halve literfles water binnen handbereik.

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.