Volledig scherm
PREMIUM
© Nynke de Jong. © Joost Hoving

De Grondwet, die is er voor de heidenen

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Misschien is het u ontgaan, maar de gemeente Molenlanden heeft een vloekverbod ingesteld. Niet dat het juridisch iets uithaalt, maar toch. Het is overigens al de veertiende plaats in Nederland waar zo’n vloekverbod geldt: onder andere Tholen, Staphorst, Nunspeet en Barneveld gingen Molenlanden voor. Dus mocht u binnenkort door Bleskensgraaf of Oud-Alblas rijden, een klapband krijgen en een krachtterm bezigen, dan… Ja wat dan?

Onze Grondwet zegt dat niemand toestemming nodig heeft om gedachten of gevoelens te uiten. Oftewel: vloeken mag. Vrijheid van meningsuiting. De gemeenten proberen deze wet te omzeilen door in hun vloekverbod te stellen dat het ‘geen betrekking heeft op uitingen als bedoeld in artikel 7 in de Grondwet’.

Maar wanneer valt een vloek dan niet onder de vrijheid van meningsuiting?

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.