Volledig scherm
PREMIUM
© Nynke de Jong. © Joost Hoving

De Grondwet, die is er voor de heidenen

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Misschien is het u ontgaan, maar de gemeente Molenlanden heeft een vloekverbod ingesteld. Niet dat het juridisch iets uithaalt, maar toch. Het is overigens al de veertiende plaats in Nederland waar zo’n vloekverbod geldt: onder andere Tholen, Staphorst, Nunspeet en Barneveld gingen Molenlanden voor. Dus mocht u binnenkort door Bleskensgraaf of Oud-Alblas rijden, een klapband krijgen en een krachtterm bezigen, dan… Ja wat dan?

Onze Grondwet zegt dat niemand toestemming nodig heeft om gedachten of gevoelens te uiten. Oftewel: vloeken mag. Vrijheid van meningsuiting. De gemeenten proberen deze wet te omzeilen door in hun vloekverbod te stellen dat het ‘geen betrekking heeft op uitingen als bedoeld in artikel 7 in de Grondwet’.

Maar wanneer valt een vloek dan niet onder de vrijheid van meningsuiting?

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.