De Jonge over coronapatiënt die vaccin weigerde: 'Spijtig dat hij keuze baseerde op angst’
Ziekenhuis Zuyderland deelde gisteren een longfoto van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder had afgezien van het AstraZeneca-vaccin vanwege alle commotie. Het ziekenhuis wilde een ‘krachtig signaal’ afgeven tegen 'halfslachtig zwalkbeleid'. Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid reageert vandaag op deze brief.
De longscan die het ziekenhuis deelde is met toestemming van de patiënt door het ziekenhuis gedeeld met de buitenwereld. In een brief aan de minister, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM, gepubliceerd op de website van Zuyderland staat dat ‘je geen longarts hoeft te zijn om de verwoestingen te herkennen. ,,Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door COVID-19 is tien keer hoger voor 40-jarigen, en zeventig keer voor 60-jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin", staat er verder in de brief.
De bewuste longscan. De witte vlekken laten zien waar de longen ontstoken zijn, stelt een woordvoerder van het ziekenhuis.
Noodkreet
Over de vaccins van AstraZeneca en Janssen kwamen berichte naar buiten over zeldzame bijwerkingen, in de vorm van tromboseverschijnselen. Een relatief klein aantal mensen dat een prik van deze vaccins ontving, ondervond daar ernstige gevolgen aan. Nederland besloot het prikken met AstraZeneca en Janssen stil te leggen. Inmiddels wordt het AstraZeneca-vaccin enkel nog toegediend aan 60-plussers. Wat betreft het Janssen-vaccin wordt nog gewacht op een oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Zuyderland ziet dit proces met afgrijzen aan en vraagt de minister om 'te stoppen met dralen en onrust zaaien en te insinueren veiligheid te bieden'. ,,De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”, aldus het ziekenhuis.
Hoe sneller we vaccineren, hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten
De Jonge reageert
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft inmiddels via een brief gereageerd op de noodkreet van Zuyderland. Daarin zegt de Jonge het ongeduld te delen. ,,Hoe sneller we vaccineren, hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten.”
In zijn brief licht De Jonge de keuzes rondom het vaccinatieproces verder toe. Zo zegt hij onder meer dat het AstraZeneca-vaccin, dat door de patiënt in de brief van het ziekenhuis is geweigerd, 'juist zeer geschikt is voor mensen ouder dan 60 jaar.’ ,,Dat is wat Gezondheidsraad adviseert, dat is wat ik heb besloten. AstraZeneca zetten we in voor mensen boven de 60.”
Over het vaccineren van mensen onder de 60 met AstraZeneca zegt De Jonge dat dat ‘anders ligt', vanwege de zeer zeldzame gevallen van ernstige bijwerkingen. In Nederland zijn bij Lareb 8 gevallen van bijwerkingen bekend op ruim 400.000 AstraZeneca-vaccinaties. ,,Je kunt de volgende rekensom maken, aldus de voorzitter van de Gezondheidsraad: als je zou doorprikken met AstraZeneca, ook onder de 60 jaar kun je 60 tot 90 mensen verwachten met deze heel ernstige bijwerking", aldus De Jonge in zijn brief. Verder schrijft de zorgminister: ,,De Gezondheidsraad stelt vast dat het risico op sterfte door corona voor mensen jonger dan 60 net zo groot of zelfs kleiner is dan het risico op sterfte door deze zeer zeldzame, zeer ernstige bijwerking.”
Alternatief
Verderop in zijn brief benadrukt De Jonge dat er alternatieven voorhanden zijn voor 60-minners: de vaccins van Moderna, Pfizer en Janssen. ,,Noch de volgorde, noch de planning van de vaccinatie-operatie lijdt dus onder het besluit om AstraZeneca alleen nog voor 60-plussers in te zetten.” Volgens de minister gaat het vaccineren zo snel als de leveringen van de vaccins. ,,Dat is dé bepalende factor. We zitten nu op ruim 4 miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten.”
De Jonge noemt het 'spijtig’ dat Zuyderland een patiënt op heeft moeten nemen die gevaccineerd had kunnen zijn. ,,Het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was.” Ook schrijft De Jonge dat ‘iedere coronapatiënt er één te veel is'. ,,De belangrijkste troef tegen corona is vaccinatie en alle inzet is erop gericht die vaccins zo goed en snel mogelijk bij de mensen te krijgen die ze nodig hebben.”
Aan het einde van zijn brief zegt De Jonge het ziekenhuis binnenkort hoopt te bezoeken. ,,Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen.”
David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuyderland, bedankt de minister voor zijn reactie en de toezegging voor versnelde vaccinacties aan zorgpersoneel. Vrijdagavond liet het ministerie weten dat 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten vanaf volgende week kunnen worden geprikt met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad.
Bekijk hieronder onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en corona kreeg: ‘Wanhoop stond in zijn ogen’
Ziekenhuis Zuyderland heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder ‘na alle commotie in de media’ had afgezien van het AstraZeneca-vaccin. Het ziekenhuis stelt in een toelichting dat het de stap genomen heeft om een ‘krachtig signaal’ af te geven tegen ‘halfslachtig zwalkbeleid'. -
PREMIUM
Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ‘Bewindsman zei: ‘Infectieziekten zijn toch voorbij’’
Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Deze ziekenhuizen zetten zich schrap voor coronagolf na oproep Kuipers: ‘Dit is de enige manier’
Ziekenhuizen zetten zich schrap voor een opleving van het coronavirus komend najaar. Isala in Zwolle heeft het aantal ic-bedden uitgebreid. Gelre ziekenhuizen denkt aan een aparte corona- of griepafdeling. Daarmee komen ze tegemoet aan de oproep van zorgminister Ernst Kuipers, die waarschuwt voor een najaarsgolf. -
PREMIUM
Vijf zelfmoorden in tien jaar bij één brandweerkorps: ‘Het is onze eigen schuld’
De Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout maakt zich ernstige zorgen over het hoge aantal zelfmoorden bij het korps, vooral onder de oudere generatie die uitsluitend op adrenaline lijkt te lopen. De hand gaat in eigen boezem: ‘Wij hebben zorgplicht. Deze jongens hebben zichzelf niet gemaakt.’
-
update
50 asielzoekers Ter Apel die op stoel moesten slapen naar Roosendaal
Ongeveer vijftig asielzoekers die op een stoel zouden moeten slapen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel worden naar Roosendaal gebracht. Daarnaast heeft de politie vanavond een melding binnengekregen van iemand die zichzelf bij het centrum heeft verwond. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.