Debby Gerritsen.
Volledig scherm
Debby Gerritsen. © Carin Verbruggen

De schuld van verkrachting wordt bijna systematisch bij vrouwen neergelegd

Zij ZegtJournalist Debby Gerritsen duikt met een vrouwelijke blik in de actualiteit en deelt iedere week wat haar opvalt.

13 reacties

 • Jeanine Koelewijn

  4 weken geleden
  Eens, zelfregulerend vermogen moet worden aangesproken. Als jongens en mannen afkeurend door jongens en mannen worden aangesproken als zij stoere seksuele praat uitslaan over of jegens vrouwen zal de trend hopelijk omslaan en zullen vrouwen met respect worden bejegend. Dit werkt als het goed is twee kanten op. Kortom de basis ligt in de opvoeding en ons voorleven op onze kinderen en hierin steeds het gesprek aan gaan.
 • Ceciel Buijser

  1 maand geleden
  Peter Looyenga laat precies zien waar de schoen wringt. Het is dus tòch de schuld van de vrouwen. Wat een verrassing. Not. De eerste reflex die ik vaak hoor, is heel gemakzuchtig: dan gaan jullie toch de straat op? Of: Waarom doen jullie niks aan de onderdrukking van jullie Arabische zusters? Er is een grondige attitudeverandering en nodig en die moet toch ècht van de mannen zelf komen. Mannen corrigeren elkaar ook nooit als er eentje vrouwonvriendelijke taal uitslaat. Dus verandert er niks.
 • George van der Sanden

  1 maand geleden
  @m.dunk,helemaal mee eens!
 • P. Looyenga

  1 maand geleden
  @M. Dunk: er is een groot verschil tussen online & de echte wereld. En in de echte wereld zijn we al zover dat je als man in de VS de cel in kunt gaan enkel doordat een vrouw "rape" roept, want men kiest - in eerste instantie - haar zijde. Mijn probleem met dit artikel is dat het op mij overkomt alsof de columinste haar eigen situatie probeert te projecteren als argument, maar dan wel met behulp van een ander wanstaltig misdrijf. Naar mijn mening doet dat eerder kwaad dan goed.
 • M. Duif

  1 maand geleden
  Nou Peter, ik zit nogal veel op diverse nieuwsfora. Je wilt niet weten hoeveel mensen reageren op een bericht over verkrachting met opmerkingen als 'moet ze 's avonds maar niet alleen over straat gaan' of 'nou ja, als je ziet hoe die meiden er tegenwoordig bij lopen'. Als een vrouw wordt verkracht, is dat altijd fout, in iedere context.