Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

De vaginale bevalling moet niet het ideaal zijn

columnNynke de Jong schrijft deze week elke dag over wat haar bezighoudt.

Zo nu en dan moet de knuppel in het hoederhok gegooid worden. En dus stelde aankomend hoogleraar gynaecologie Bas Veersema afgelopen weekend in de Volkskrant dat we in Nederland af moeten van het automatisme van de vaginale bevalling.

Sinds wij vrouwen op twee benen zijn gaan lopen, is ons bekken smaller geworden, en gekanteld. Daarnaast zijn in de loop van de jaren babyhoofdjes steeds groter geworden. Kortom: het is passen en meten daaronder, en als je als vrouw daar tijdens de bevalling al geen fysiek of psychisch letsel aan overhoudt, dan verzakt je hele onderkant wel rond de tijd dat je in de overgang zit.

Als er meer onderzoek gedaan zou worden naar de fysieke kenmerken van de moeder, kan een arts beter inschatten of een vaginale bevalling haalbaar is, of dat er beter voor een keizersnede gekozen kan worden.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.