Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RV

Defensie doet alsnog onderzoek naar misbruikaffaire uit 1982

Defensie begint een onderzoek naar de doofpotaffaire rond het seksueel misbruik van militair Ronald Vreeburg in 1982 door vijf andere soldaten. Dat maakt minister Dijkhoff van Defensie deze week bekend aan de Tweede Kamer. Vier van de vijf belagers werken nog altijd bij de krijgsmacht of het ministerie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID). Naast een feitenonderzoek wordt ook gekeken naar de vraag waarom defensie zowel in 1982 als in 2015 zijn meldingen over het misbruik negeerde.

Minstens twee belagers hebben momenteel een hoge functie binnen defensie. Tijdens het onderzoek dat acht weken duurt blijven ze aan het werk. Volgens een woordvoerder van de minister zullen - voor zover mogelijk - alle noodzakelijke betrokkenen worden gehoord.

De 52-jarige oud-militair Ronald Vreeburg vertelde in september van dit jaar dat hij 
in 1982 op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert werd belaagd door vijf soldaten. Een van hen misbruikte hem seksueel. Toen hij hier melding van maakte, stuurde de leiding hem weg. Zijn belagers werden niet gestraft.

Geen onderzoek

De krijgsmacht erkende eerder dat een onderzoek had moeten volgen toen Vreeburg zich na het misbruik bij zijn commandant meldde. ,,Het is onbekend waarom dit toen niet is gebeurd.'' Omdat ook geen aangifte werd gedaan bij de marechaussee, werd geen strafrechtelijk onderzoek gedaan.

De militaire vakbond VBM 
pleitte naar aanleiding van het verhaal van Vreeburg voor de komst van een onafhankelijk meldpunt waar mensen terechtkunnen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik bij Defensie.