Deze emoji wordt massaal gebruikt tijdens coronatijdperk
Het mondkapje is een symbool geworden voor het coronavirus. Daarnaast is het misschien wel de meest gebruikte emoticon van dit moment. Maar waar komt de mondkapje-emoji vandaan en waarom zat het überhaupt op onze telefoon?
Emoji’s komen oorspronkelijk uit Japan. Daar was het al langer normaal om een mondkapje te dragen als je je niet lekker voelt. De eerste collectie emoji’s was dus ook gebaseerd op de gebruiken die ze in Japan hanteren en daarom behoort de mondkapje-emoticon al lange tijd tot de vaste emoji’s.
,,Het dragen van een mondkapje doen ze daar niet zozeer om hun eigen gezondheid te beschermen, maar juist om te voorkomen dat ze bacteriën en ziekten verspreiden’’, vertelt Emoji-expert Lilian Stolk. ,,Het is een vorm van respect. Als je in Japan snotterend in de bus zou zitten of openlijk zou niezen zonder mondkapje komt dat heel onbeleefd over. Een gevoel dat door de coronacrisis in Nederland nu ook een beetje is ontstaan.”
Quarantaine-struggles
Inmiddels wordt de mondkapje-emoji steeds vaker gebruikt, bleek uit een Twitter-analyse van website Emojipedia. In het onderzoek zijn de twaalf emoticons eruit gepikt die met gezondheid te maken hebben. Alle tweets die van 8 op 9 maart zijn verstuurd met deze emoticons zijn verzameld. De emoji die daar veruit als meestgebruikte uit kwam is het poppetje met het mondkapje om. De bacterie-emoji is een goede tweede.
Stolk snapt wel waarom juist de mondkapje-emoji nu in zwang is ,,Als je op Twitter kijkt, zie je dat de emoji op dit moment meestal niet letterlijk naar een mondkapje of een normale verkoudheid verwijst, maar in allerlei coronagerelateerde tweets wordt gebruikt. Van mensen die posten over hun quarantaine-struggles tot berichten als ‘stay safe’.”
Spugende emoji
,,Het mondkapje zelf is een symbool geworden voor het coronavirus. Dat komt natuurlijk omdat het virus extreem besmettelijk is. Je ziet het overal langskomen. En in tegenstelling tot de zieke of spugende emoji verwijst de mondkapje-emoji niet alleen naar iemand die ziek is, maar kan het ook worden gebruikt door iemand die zich tegen het virus wil beschermen en bijvoorbeeld aan social distancing doet.”
Waarom de mondkapje-emoji populairder is dan de bacterie-emoji? ,,Een verklaring daarvoor is dat een gezicht in zo'n emoji een bericht persoonlijker maakt en daarom gebruiken mensen die dan toch liever.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMVeteranendag
Rwanda tekende Rob voor het leven: ‘Veel vergeet ik niet, zoals een vrouw die zó over een lijk stapt’
Missies naar Oeganda, Kosovo, Bosnië, Afghanistan en Israël: veteraan Rob van Putten (64) heeft ze nog helder voor ogen. Toch is het de vredesmissie naar Rwanda, nu ruim 28 jaar geleden, die hem niet meer loslaat. ,,In zekere zin ben ik beschadigd.” -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Nieuwe samenwerking Nederland en België tegen cocaïnehandel, 8000 kilo onderschept
De Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten werken sinds kort samen om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken. Volgens de politie is de nieuwe aanpak tot dusver al zeer effectief gebleken. In twee maanden tijd zijn zo’n tien verdachten aangehouden en zouden grote hoeveelheden geld en drugs in beslag zijn genomen. -
PREMIUMBouwplaats of bouwval?
Deze miljonair werkt al 10 jaar aan pretpark, maar komt niet verder: ‘Meer werk dan ik dacht’
Al jaren voorspelt ondernemer Hennie van der Most dat zijn attractiepark in Rotterdam binnenkort opent. Maar na tien jaar lijkt dat moment nog steeds ver weg en stapelen de problemen zich op. Gaan de deuren van het pretpark ooit open?
-
Emoji-quiz
Het is Wereld Emoji Dag! Ken jij de betekenis van deze emoji's?
Hoera, het is Wereld Emoji Dag! De perfecte gelegenheid om eens te kijken naar ons emojigebruik. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland dol zijn op de ‘huilen van het lachen’-emoji en de knipoog? Ook maken we gretig gebruik van de regenboogvlag en, hoe kan het ook anders, de Nederlandse vlag, zo blijkt uit het Nationaal Emoji Onderzoek 2019 van Coosto. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
De eeuwige discussie over gelijke representatie in emoji
Op onze telefoon staan 2832 emoji’s en deze maand komen er weer 230 icoontjes bij. Zijn er ooit te veel en wie bepaalt dat? Speel onderaan dit artikel de emoji-quiz.