Dick Benschop stapt op als baas van Schiphol na maanden van chaos: ‘Ik heb mijn best gedaan’
Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol. Hij heeft zijn functie zelf ter beschikking gesteld. De druk op Benschop nam steeds meer toe na maanden van chaos op de luchthaven, vooral als gevolg van personeelstekorten. Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen een einde te maken. Benschop blijft nog wel aan tot er een opvolger is gevonden.
Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend.
Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen. Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had opnieuw grote problemen tot gevolg.
Luchtvaartmaatschappijen was deze zomer ook gevraagd om het aantal vluchten te verminderen om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Dat was ook afgelopen maandag nog het geval. Het was zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.
Vertrek
Benschop stelt in een reactie dat er veel aandacht, en ook kritiek, is voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt. Hij wijst daarbij op zijn verantwoordelijkheid als topman. ,,Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen”, aldus de vertrekkend topman.
,,De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leidinggeven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer.”
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt donderdag te zijn geïnformeerd dat Benschop aftreedt, terwijl de raad van commissarissen woensdagavond al op de hoogste was. De bewindsman verdedigt zich op vragen van de oppositie hierover door te zeggen dat niet zijn ministerie maar het ministerie van Financiën aandeelhouder is van Schiphol, en ervan uit te gaan dat Financiën wel tijdig werd geïnformeerd.
Harbers reageerde op het terugtreden van Benschop toen hij in de Kamer debatteerde over vliegveiligheid en zei hier donderdagochtend over te zijn geïnformeerd. Onder meer Suzanne Kröger van GroenLinks en Habtamu de Hoop (PvdA) reageerden verontwaardigd dat hij naar hun oordeel pas zo laat op de hoogte was.
De minister vindt dat het Benschop ‘siert’ dat hij nu terugtreedt na alle problemen op Schiphol deze zomer, ‘en de oplossing daarvan ook niet in de weg wil staan’.
Al langer kritiek
Vakbondsleider Reinier Castelein van De Unie had al langer zijn twijfels over Benschop. Hij mist daadkracht en heeft niet het gevoel dat Benschop echt een bijzondere band met Schiphol heeft. ,,Schiphol, de luchtvaart, dat gaat over emoties. En die emoties zie ik niet bij Benschop”, zei Castelein eerder tegen deze site.
De inmiddels overleden oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper stelde eerder aan deze site dat Benschop niet streng genoeg was. ,,Op Schiphol moet je wel eens uit je vel springen en ik geloof niet dat hij dat doet. In de haven verstaan ze die taal ook, als je weleens je vuist op tafel slaat. Dat doet hij niet, en dat zit hem mogelijk in de weg.”
Toch hield de (ex-)Schipholbaas lange tijd vol dat hij zich niet genoodzaakt voelde op te stappen. Bij een vergadering in de Tweede Kamer eind mei stelde hij nog : ,,De situatie op Schiphol doet pijn, maar ik ben ook bijzonder gemotiveerd dit probleem op te lossen. Ik voel me verantwoordelijk en ik ben ook verantwoordelijk.” Nu vindt hij het toch tijd om op te stappen, blijkt uit zijn verklaring.
Vertrek
Commissarissen van Schiphol hebben ingestemd met het vertrek van de CEO. Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Hoe het kabinet drukte op kosten Schiphol: beveiliger ging van 3500 euro naar 2200 per maand
Politiek Den Haag schreeuwt moord en brand over de chaos op Schiphol, maar jarenlang drong de staat zélf aan op het omlaagbrengen van de kosten. -
met video's
Consumentenbond overweegt massaclaim: Schiphol moet schade reizigers vergoeden
De Consumentenbond onderzoekt de mogelijkheden voor een massaclaim om ervoor te zorgen dat Schiphol de schade van reizigers vergoedt die ze oplopen doordat het vliegveld honderden vluchten per dag gaat annuleren. Intussen roept minister Mark Harbers (Infrastructuur) luchtvaartmaatschappijen op hun reizigers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wat het schrappen van vluchten voor hen betekent. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUMcolumn2
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
4
Inchecken met bankpas of mobiel voor treinreis? Vanaf volgende week overal mogelijk
Reizigers kunnen vanaf dinsdag bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in heel het land inchecken met hun bankpas of hun mobiele telefoon, bevestigt het spoorbedrijf. De nieuwe mogelijkheid is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan. De techniek is vergelijkbaar met contactloos betalen in de supermarkt. -
PREMIUMreportage/met video
72 uur op Schiphol: blije, verveelde, geïrriteerde, relaxte, verdrietige, zoekende en boze mensen
Van zondagskind tot zorgenkind. In korte tijd is het imago van Schiphol ingestort. Onze verslaggevers waren in het eerste weekend van de zomervakantie 72 uur lang op de luchthaven en pakten ook zelf het vliegtuig. Drie dagen vol chaos en drukte.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerrichard van Manen
Els Weber-van Dreuten
bart verplak
Ed van der Mijn