Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie.
Volledig scherm
Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie. © ANP

Directeur medicijnbedrijf bedreigd door ‘vage types’ die hoge bedragen voor coronamedicijn bieden

De directeur van een medicijnbedrijf uit Zeewolde wordt bedreigd en krijgt 24 uur per dag politiebescherming. Het bedrijf produceert een oud-malariamedicijn dat in ziekenhuizen wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten.

Gisteren werd al bekend dat het pand van Ace Pharmaceuticals in Zeewolde (Flevoland) door de politie werd bewaakt. Vanochtend bevestigde directeur Jan Willem Popma van het bedrijf tegenover EenVandaag de dreiging. Volgens hem kwamen er de afgelopen week steeds vaker ‘vage types’ langs bij zijn bedrijf en zijn huis. ,,Meerdere dure auto’s reden mijn straat in, terwijl je die hier normaal nooit ziet. Met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden", zegt Popma tegen het tv-programma. ,,Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land. Alle pillen die we produceren worden nog dezelfde dag verspreid.” Popma wil niet verder op de zaak ingaan, zo stelt hij tegenover deze site.

Remt ontstekingen

Bij Ace Pharmaceuticals wordt onder meer het medicijn chloroquine gemaakt. Dat medicijn, eigenlijk bedoeld voor malariapatiënten, is door het RIVM ook opgenomen in het voorlopige behandelplan tegen corona. Het zou een anti-virale werking hebben: het medicijn remt ontstekingen, maar doodt het virus niet. Het is dus geen vaccin. Het wordt in Nederland ook gebruikt voor de behandeling van enkele honderden reumapatiënten. Het is niet vrij voor particulieren beschikbaar, maar alleen op recept verkrijgbaar.

Het middel is getest op een aantal coronapatiënten in China en zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen.  In China werd wel gewaarschuwd voor bijwerkingen, zoals misselijkheid en diarree. 

Een woordvoerder van de korpsleiding van de Nationale Politie laat weten dat dit vooralsnog een incident lijkt. Er zijn geen bedreigingen bekend van andere bedrijven die medicijnen maken die worden gebruikt voor het behandelen van corona-patiënten. Ace Pharmaceuticals kwam de afgelopen weken meerdere keren in het nieuws met de productie van chloroquine, dat heeft mogelijk de aandacht van de bedreigers getrokken.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: