Engelandvaarder Rudi Hemmes.
Volledig scherm
Engelandvaarder Rudi Hemmes. © Frank Jansen

Dit is de man die de koning aan het slot van zijn Troonrede bij naam noemde

Wie is oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes (96), de man die vandaag bij het voorlezen van de Troonrede naast prinses Beatrix mocht zitten, en ook nog eens met naam genoemd werd in het slotwoord van koning Willem-Alexander?

Een school die Rudi Hemmes belde met de vraag of hij de kinderen iets wil komen vertellen over de oorlog, kreeg nog altijd ‘ja’ als antwoord, vertelde hij vorig jaar tegenover deze site. Zo belangrijk vindt hij het dat ook de jeugd hoort wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is, en dat je iets moet doen als je land bezet wordt.

Hemmes dééd iets. Aanvankelijk vond hij het mooi, toen hij als 16-jarige de Duitse parachutisten in Den Haag over zag vliegen. Na het bombardement van Rotterdam  en het strakke regime dat de Duitsers daarna invoerden in ons land, veranderde dat. ,,Dat vond ik zulke rotstreken dat ik ze steeds meer ging haten en er iets tegen wilde doen.’’

Zijn verzet tegen het Duitse regime begon vrij onschuldig, met het stoppen van suikerklontjes in benzinetanks of het neerkalken van antimoffenleuzen bijvoorbeeld. Op een gegeven moment was het niet meer genoeg, Hemmes wilde iets doen wat méér effect had. Via Spanje - daar belandde hij nog in de cel - reisde hij naar Engeland.

Lees verder onder de foto

Rudi Hemmes in 2015 tijdens het defilé ter herdenking van de bevrijding van Den Haag.
Volledig scherm
Rudi Hemmes in 2015 tijdens het defilé ter herdenking van de bevrijding van Den Haag. © ANP

De Hagenaar sloot zich aan bij de Prinses Irene-brigade, die twee maanden na D-day in juli 1944 werd gedropt in Normandië. ,,Ik moest een Brengun onderhouden. En als er een vijand was, moest ik daarop schieten. Ik ben nooit gaan kijken of ze dood waren. Ik was al blij dat ze niet meer terugschoten", vertelde hij vorige maand nog in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hemmes is een van de laatste nog levende Nederlandse oorlogshelden. Daarom was hij tijdens Prinsjesdag speciale gast van prinses Beatrix. En noemde koning Willem-Alexander hem bij naam: ,,Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft. Dat is niet alleen inspirerend – het is een opdracht aan ons allen.”

  1. Onderwijsinspectie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    Onderwijs­in­spec­tie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    De spanningen binnen het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum lopen flink op. Gisteren kwamen berichten naar buiten dat de voorzitter van het schoolbestuur de directeur-bestuurder heeft geschorst. Autoritair optreden, pesterijen en intimidatie zouden daaraan ten grondslag liggen. Een aantal docenten zou daarom zijn vertrokken. De Inspectie van het Onderwijs zegt ook ‘signalen’ te hebben ontvangen over een vermeende bestuurscrisis binnen het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.