Dit weten we over het listeriaschandaal
acht vragenEen nieuw voedselschandaal treft ons land. Drie ouderen zijn overleden als gevolg van een besmetting met de listeriabacterie. Ze aten besmet vlees, zo goed als zeker afkomstig van het bedrijf Offerman uit Aalsmeer. Eén vrouw kreeg hierdoor een miskraam en zeventien anderen werden (ernstig) ziek. Acht vragen over een bacterie met soms fatale gevolgen.
1. Hoe is deze bacterie op zo’n schaal in ons vlees gekomen?
Het is misgegaan tijdens het snijden en verpakken van honderden verschillende soorten vleeswaren in een van de fabrieken van het bedrijf Offerman. Het gaat om de locatie in Aalsmeer. Tijdens het productieproces is de listeriabacterie zo goed als zeker in een te hoge concentratie in het vlees terechtgekomen.
,,Deze bacterie zit overal, dus ook in ons voedsel. Als je niet goed schoonmaakt, kan listeria snel groeien. Ook in een koude omgeving. Je hoeft maar een kiertje in je machines te hebben waar de hogedrukreiniger niet goed bij kan en de bacterie kan zich er nestelen en zich verspreiden’’, aldus Eric van der Made van voedselveiligheidsinstituut Wageningen Food Safety Research.
De voorverpakte vleeswaren – onder meer kipfilet, salami, achterham en spek – zijn door Offerman geleverd aan honderden supermarktfilialen en groothandels als Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie. Gisteren is een ongekende terugroepactie begonnen om te voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden. De fabrikant maakte vanavond bekend alle vleeswaren die in de fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden, terug te roepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Sam (25) ging door hel na listeriabesmetting: ‘Zes uur later en ik was er niet meer geweest’
Het voedselschandaal rond de listeriabacterie brengt bij Sam van Riel (25) verschrikkelijke herinneringen naar boven. De jonge Brabantse vader raakte vorig jaar besmet met de bacterie en kwam in een levensbedreigende situatie terecht. ,,Als ik zes uur later bij de huisartsenpost was gekomen, was ik er nu niet meer geweest.” -
PREMIUM
Feyenoord-supporters vrijuit na arrestatie tijdens klassieker: ‘We riepen écht geen anti-Joodse leuzen’
Een groep van achttien supporters werd vorig jaar tijdens de klassieker opgepakt voor het beledigen van Joden, vanwege hun ras en godsdienst. Drie van hen vonden hun boete van 400 euro geheel onterecht en stapten woensdag naar de rechter. Ze werden vrijgesproken. -
video
Drie doden en één miskraam door listeriabesmetting vleeswaren
Drie mensen zijn de afgelopen twee jaar overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Jaarlijks worden tientallen mensen ziek door listeriabacterie
Jaarlijks zijn zeventig à honderd meldingen van zieken door de listeriabacterie. De kans op een voedselinfectie is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn, zo blijkt vandaag. -
PREMIUMColumn28
De clowns die in Stroe voor zich lieten klappen, mogen in de toekomst niet klagen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.