Volledig scherm
Landgoed Oergoed van Dream or Donate-man Robert-Jan Mastenbroek is zo goed als verkocht. © ANP

Dream or Donate-eigenaar verruilt zijn landgoed voor pipowagen met paard

Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek heeft zijn landgoed Oergoed in Witharen verkocht. De ondernemer en oprichter van de inmiddels opgeheven crowdfundingsite Dream or Donate kondigde de verkoop van de kapitale villa ruim een maand geleden al aan. Zijn nieuwe onderkomen: een pipowagen op wielen. 

Volledig scherm
Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen. © Freek van den Bergh

De koop is volgens makelaar Mandy de Vries van makelaardij Vrieling een week of twee gesloten, de koopakte is inmiddels getekend. Het wachten is nog even op het rondkomen van de financiering. Wie de koper van het met enig achterstallig onderhoud kampende landgoed is wil De Vries niet kwijt. 

Mastenbroek zette het landgoed vorige maand voor 1,1 miljoen euro in de markt.  Met de opbrengst, zei hij toen, wilde hij de gedupeerden van de plots opgeheven crowdfundsite schadeloos stellen.  Vandaag zegt de ondernemende idealist dat hij iedereen al heeft terugbetaald en volledig schuldenvrij is. En de schulden bij leveranciers als de Kamper goudsmid Baruch da Costa -die zilveren munten ontwierp en nog op ruim 5000 euro recht zegt te hebben dan? ,,Die man snapt er niks van, probeert er een slaatje uit te slaan’’, stelt Mastenbroek. Da Costa zegt al voor alle ophef bij Broer te hebben aangeklopt voor zijn centen. ,,De politie weet ervan. En ik ben niet de enige. Zeker vier anderen krijgen ook nog geld van hem.’’

Schilderen

Waar ‘Broer’ Mastenbroek (29) nu gaat wonen? ,,Mijn pipowagen. Die ben ik nu aan het afschilderen en er komt nog een paard voor en dan ga ik met muziek rondtrekken of zo, denk ik. Het mooie aan een wagen is dat je overal kan zijn. Ik wilde toen al de wereld verbeteren vanuit mijn huiskamer en die staat zo meteen op wielen, helemaal te gek. Waarheen? Ik heb geen plan, dat hoeft toch niet? Ik ga gewoon en dan zie ik wel waar ik uitkom. Nou, ik ga weer verder schilderen nu hoor. Laterrrr.’’

‘Broer’ kwam in augustus in opspraak toen zijn crowdfundplatform plotseling offline ging en werd opgeheven. Vele tientallen mensen die via het platform gelden inzamelden voor hun goede doelen waren dat ineens kwijt. Mastenbroek beweerde te zijn gehackt en afgeperst en beloofde iedereen terug te betalen. Om geld bij elkaar te krijgen verkocht hij al waardevolle spullen -waaronder een dure Fisker-sportwagen- via Marktplaats. 

  1. Met coronavirus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.