Volledig scherm
© Lin Woldendorp

Drie jaar cel voor man die high van de ketamine moeder (35) doodreed in Amsterdam

De 25-jarige Mees B. die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.

In augustus van dit jaar reed B. in de Eerste Oosterparkstraat Luce Tchouane aan met een snelheid van ongeveer 85 kilometer per uur, terwijl hij onder invloed was van ketamine. De vrouw overleed de volgende ochtend.

De rechtbank rekent B. zwaar aan dat hij ‘willens en wetens’ in de auto is gestapt en de stad is ingereden, terwijl hij zeer bekend was met de effecten van de drug.

Na het uitzitten van zijn straf moet B. zich laten opnemen in een forensische zorginstelling om van zijn drugsverslaving af te komen. Ook na die verplichte opname moet hij onder behandeling blijven en moet hij zich aanmelden voor een traject voor begeleid wonen.

Camerabeelden

B. werkte die ochtend in augustus in de tuin van zijn vader in Monnickendam en leende aan het einde van de dag diens auto om spullen te brengen naar zijn nieuwe woning aan de Wenckebachweg. Hij haalde zijn spullen eerst op bij zijn broer in Noord en stopte bij het BP-station vlakbij de afslag Durgerdam om ketamine te gebruiken.

Vervolgens reed hij rond 19.45 uur ’s avonds vanaf de A10 langs het Oosterpark. Tchouane fietste op hetzelfde tijdstip samen met haar man Thibault Frayssinet langs het park en stak over naar het fietspad in de Eerste Oosterparkstraat om richting de Wibautstraat te gaan. Het stel zou samen uit eten gaan.

Via camera’s van Bar Bukowski, waar veel mensen vanaf het terras het ongeval hebben zien gebeuren, is geconstateerd dat B. op dat moment hard over de trambaan scheurde en de Eerste Oosterparkstraat, een eenrichtingsstraat, inreed en op het fietspad terechtkwam. Daar botste hij tegen Tchouane aan die met haar bakfiets tegen een boom tot stilstand kwam. Tchouane, moeder van twee kinderen van één en zes jaar, overleed de volgende ochtend.

  1. Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd weggestuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’
    PREMIUM

    Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd wegge­stuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’

    De mooiste dag van hun leven kreeg een nare bijsmaak voor een bruidspaar uit Hardenberg. Tijdens de - gratis - huwelijksceremonie wilde fotografe Kim Stellingwerf (44) de mooiste momenten vastleggen. Die ene traan, die op het moment suprême over een wang glijdt, wilde ze vangen met haar camera. Maar in plaats daarvan werd ze op de gang gezet. Want 'dat zijn nou eenmaal de regels'. Discriminatie, vindt de woedende fotografe.