Het omstreden boek van de auteurs
Volledig scherm
Het omstreden boek van de auteurs © anp

Drie maanden cel voor publicist Wim Dankbaar

De 54-jarige publicist en activist Wim Dankbaar is wegens smaadschrift veroordeeld tot drie maanden celstraf. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan 'kwetsende en grievende' uitlatingen in zijn omstreden boek 'Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra'. Bovendien ziet hij volgens de rechtbank het kwalijke van zijn eigen handelen niet in.

Quote

Het is een corrupt vonnis waartegen ik in hoger beroep zal gaan

Wim Dankbaar, publicist
Uitgever Hans Mauritz met het gewraakte boek
Volledig scherm
Uitgever Hans Mauritz met het gewraakte boek © anp

De publicist uit Overveen heeft al jaren zijn eigen alternatieve theorie over de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De in 2013 op basis van stevig dna-bewijs en een uitgebreide bekentenis veroordeelde moordenaar Jasper S. uit Oudwoude zou de moord volgens hem helemaal niet hebben gepleegd, maar een asielzoeker. Justitie zou de asielzoeker vervolgens de hand boven het hoofd hebben gehouden door met vervalst dna-bewijs de 'onschuldige veeboer' Jasper S. voor de moord op te laten draven. Ook een Duitser zou betrokken zijn bij de moord.

Duitser
De Duitser is naar eigen zeggen klaar met de onzinnige verhalen die over hem de ronde doen en deed aangifte tegen Wim Dankbaar en zijn uitgever en co-auteur Hans Mauritz. De rechtbank gaf de aangever dinsdag groot gelijk en legde Dankbaar twee maanden celstraf op voor smaadschrift en nog een maand extra omdat hij nog in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling voor smaad. Ook moet hij zich in toekomstige herdrukken van het boek onthouden van smadelijke teksten over de Duitser.

Recidive
Het is niet de eerste keer dat Dankbaar tegen een veroordeling aanloopt. In 2014 kreeg hij al een voorwaardelijke celstraf voor smadelijke publicaties over de zaak Vaatstra. Bovendien moest hij een boek uit de handel halen. Vorig jaar bepaalde een rechter bovendien dat hij samen met Mauritz een bedrag van 200.000 euro aan dwangsommen moet betalen aan de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra. Het duo gebruikte namelijk zonder toestemming delen van haar dagboek. In het hele proces rond het dagboek legde Dankbaar vervolgens op zijn beurt korte tijd beslag op de AOW-uitkering van Maaike Vaatstra (nu Terpstra). De procedure over de dwangsommen loopt nog steeds.

Hoger beroep
Dankbaar zelf gaat niet akkoord met zijn veroordeling. Hij gaat in hoger beroep. ,,Ik beweer al jaren dat de top van justitie de moordenaars van Marianne Vaatstra een vrijgeleide heeft gegeven en ik spreek van een corrupt vonnis waartegen ik in hoger beroep zal gaan.'' Volgens de publicist is het hogere doel van het OM om hem als klokkenluider de mond te snoeren omdat hij een onwelgevallige boodschap over justitie heeft. Dankbaar meent zelfs dat hij zo dicht op de 'ware' moordenaar zit dat de overheid in allerijl speciaal voor hem Jasper S. als zondebok naar voren schoof.

Uitgever en co-auteur Hans Mauritz werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Volgens de rechtbank hebben beide mannen geen inzicht getoond in het kwalijke van hun handelen.

  1. LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.