Volledig scherm
De verdachte, Thijs H., op de eerder verspreide foto. © Politie

‘Drievoudig moordverdachte Thijs H. ging door het lint in nieuwe woning’

UPDATEThijs H., de man die wordt verdacht van het doden van drie mensen, heeft zaterdag de badkamerdeur op de gang van zijn nieuwe woning in Den Haag ingeslagen. Dat heeft zijn buurjongen Arnold gezegd tegenover enkele media, waaronder de NOS. 

,,Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward. Ik denk dat hij heel erg dronken was of zo. Ik kon niet echt hoogte van hem krijgen’’, aldus de jongen.

Het gebeurde volgens hem halverwege de middag. H. woont sinds ongeveer twee weken aan de Hooikade in Den Haag, op de zolder van een restaurant. 

,,De eerste keer dat ik hem ontmoette was het een gewone jongen, de tweede keer was een beetje apart. Na zaterdag heb ik hem niet meer gezien.” De politie heeft het huis aan de Hooikade doorzocht.

‘Dit verwacht je niet’

Ook uit Limburg komen reacties binnen over de aanhouding van de man die in Den Haag en Limburg dodelijk zou hebben toegeslagen.

In de straat in het Zuid-Limburgse Hoensbroek waar het advocatenkantoor ligt waar H. gewerkt heeft, is de schok groot: ,,Dit verwacht je niet”, zegt een vrouw bij een van de winkels. ,,Dit moet iedereen hier even verwerken denk ik.” Meer leden van H.’s gezin werken bij dat kantoor. De receptionist verwijst direct naar de raadsman van H., de strafpleiter Serge Weening.

Ggz-instelling

Quote

Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward

Buurjongen van Thijs H.

De geeft geen commentaar op de zaak omdat de verdachte ‘in alle beperkingen zit’, meldt hij aan deze site. ,,Ik denk dat het goed is in deze zaak dat iedereen even tot rust komt en afwacht wat er naar buiten gaat komen.”

Dagblad De Limburger meldt dat de van drie moorden verdachte Thijs H. gisterochtend op de Bemelerberg is gesignaleerd. Volgens een anonieme bron was hij daarvoor bij ggz-instelling Mondriaan in Maastricht naar buiten gelopen.

De TU Delft, waar Thijs H. vorig jaar studeerde, is geschrokken van de aanhouding van de man die wordt verdacht van het ombrengen van drie mensen. ,,Maar we mogen er verder niets over zeggen’’, aldus een woordvoerster van de universiteit. H. wordt verdacht van het doden van twee mensen op de Brunssummerheide en een vrouw in Den Haag. 

De 27-jarige Thijs H. (27) volgde volgens zijn LinkedIn-profiel in Delft vorig jaar een masterstudie Industrial Ecology. Hij werkt nog aan zijn scriptie. Daarvoor, van 2012 tot en met 2016, studeerde hij antropologie in Leiden.

In 2012 haalde H. zijn propedeuse Social Work aan de Limburgse Hogeschool Zuyd. H. omschrijft zichzelf op LinkedIn als ‘nieuwsgierig en gedreven’ en wil zich graag ontwikkelen. Ook zegt H. dat hij een buitenmens is, met surfen, joggen en pianospelen als hobby’s.

Badkamerdeur ingeslagen

Volledig scherm
De Hooikade is afgezet. © Bart Lelieveld

Thijs H. woonde in Den Haag aan de Hooikade. In Leiden was hij lid van de studieverenging Culturele Antropologie. Van november 2016 tot oktober 2017 werkte hij als data-analist bij de start-up Eccentrade, die sinds september vorig jaar niet meer bestaat.

De politie heeft onderzoek gedaan in een woning aan de Hooikade. Volgens een buurjongen is Thijs daar ongeveer twee weken geleden ingetrokken. Volgens buurjongen Arnold sloeg Thijs afgelopen zaterdag nog de badkamerdeur in. 

H. werd gisteravond aangehouden op de openbare weg in Zuid-Limburg, niet lang nadat de politie een opsporingsbericht met zijn naam en foto had verspreid. 

H. wordt ervan verdacht dat hij dinsdag op de Brunssummerheide in Heerlen twee mensen heeft gedood, de 63-jarige Diny en een nog onbekende Heerlenaar van 68. Ook wordt hij in verband gebracht met het dodelijke geweldsincident in de Scheveningse Bosjes in Den Haag, op 4 mei. Daarbij overleed de 56-jarige Etsuko.

Alle drie de slachtoffers lieten hun hond uit toen de dader toesloeg. ,,Dat verband zien we ook, dus dat nemen we mee in ons onderzoek naar het motief en de aanleiding”, zegt een woordvoerder.

Of H. de slachtoffers persoonlijk heeft gekend, wordt ook nog onderzocht. De drie slachtoffers hebben voor zover bekend niks met elkaar te maken.

‘Compleet beeld’

De politie bedankt ‘burgers en media’ voor het massaal delen van de oproep die tot de aanhouding leidde van Thijs H. De politie adviseerde om de man niet zelf te benaderen, mede in verband met zijn ‘mogelijk labiele geestelijke gesteldheid’. Thijs H. komt uit Limburg, maar was verhuisd naar Den Haag.

,,Alle tips die het onderzoeksteam heeft ontvangen, met uitzondering over de verblijfplaats van de verdachte, worden nog nader onder loep genomen’’, aldus de woordvoerder. ,,Het is belangrijk dat we een zo compleet mogelijk beeld van deze verdachte krijgen.”

Ook in het centrum van Den Haag deed de recherche onderzoek in het kader van deze zaak. Dat gebeurde bij een pand op de Hooikade, zoals te zien in deze video.  

‘Opgelucht’

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag toonde zich ‘opgelucht’ dat de Haagse verdachte van drie moorden is opgepakt. ,,Politie en OM hebben voortreffelijk werk geleverd en ook buitengewoon snel. Ik ben opgelucht dat het inmiddels tot het gewenste resultaat heeft geleid.”

‘Dit is zeldzaam’

Hoe de politie de man op het spoor is gekomen, is nog onduidelijk. Wel hebben agenten rond de plaatsen delict camerabeelden verzameld, mogelijk was hij daarop te zien. ,,We doen dit niet vaak”, zei de woordvoerder eerder vanavond over het verspreiden van de naam en foto van een verdachte. ,,Maar gezien de aard van de incidenten, er zijn drie mensen dood, deden we het nu wel.’’

Thijs H. zit vast in beperkingen. Dat betekent dat de 27-jarige verdachte alleen contact met zijn advocaat mag hebben. 

Verslaggever Niels Klaassen vertelde over de zaak in De Ochtend Show to go:

Volg alle ontwikkelingen over deze zaken in onze app:

Volledig scherm
© EPA
  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.