Dringend meer gastgezinnen nodig voor opvang Oekraïners in Randstad: van 600 naar 2100
Er zijn dringend meer gastgezinnen nodig voor de opvang van mensen uit Oekraïne. In de Randstad-regio moeten er zeker 1500 gezinnen bijkomen die hun deuren willen openstellen. Dat meldt het Rode Kruis, dat onder de vlag van RefugeeHomeNL samen met het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb samenwerkt aan de opvang.
Sinds februari kwamen veel Oekraïense mensen naar Nederland. Een groot aantal van hen vond een plekje in de Randstad en Eindhoven. Zeker 62 procent van alle mensen werd door RefugeeHomeNL bij een gastgezin in deze regio ondergebracht. De organisatie ‘ vangt op het moment zo’n 1200 mensen op in de Randstad-regio’, vertelt Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Maar omdat de situatie lang voortduurt, zijn meer gastgezinnen nodig.
,,Er verblijven ook mensen in de drukbezette gemeentelijke opvang en bij particulieren thuis, zonder tussenkomst van een hulporganisatie. Het is hartverwarmend dat zij zo gastvrij zijn”, zegt Van den Berg. Maar: de vraag naar ondersteuning groeit de laatste tijd, constateert ze. ,,Want niet iedereen kan het opbrengen hiermee door te gaan.” Die mensen hebben ‘behoefte aan ondersteuning’ bij het vinden van een nieuwe plek”, legt Robert Zaal van Takecarebnb uit: ,,Want ze willen dat hun gasten goed terechtkomen.”
Zelfde regio
Daarbij willen de betrokken organisaties graag een andere plek voor de Oekraïense gasten vinden in dezelfde regio als waar zij nu wonen. Zaal: ,,Zij zijn daar voorzichtig begonnen aan een nieuw leven, gaan er naar school, maakten vrienden of hebben er een baan. Het is voor iedereen beter dat je die positieve ontwikkelingen niet doorbreekt door hen aan de andere kant van het land onder te brengen.”
Nu de winter zijn intrede heeft gedaan in Oekraïne houdt de organisatie er bovendien rekening mee dat meer vluchtelingen naar Nederland komen. En dus zijn er meer gezinnen nodig, vooral in de Randstad. ,,Dit alles maakt de oproep van RefugeeHomeNL extra urgent” zegt Van den Berg. ,,We roepen mensen die een geschikte plek hebben echt op zich te melden.”
Meer dan drie keer zoveel gezinnen nodig
In heel Nederland heeft RefugeeHomeNL tot dusver 1386 matches gemaakt, meldt het Rode Kruis. Daarmee zijn bijna 3000 mensen opgevangen. Ruim 1.200 van hen verblijven bij zo’n 600 gastgezinnen in de Randstad. Dat aantal moet volgens de organisatie zo snel mogelijk met 1500 gasthuishoudens worden verhoogd naar 2100 - 3,5 keer meer dan het huidige aantal.
Gastgezinnen melden zich aan via de website van RefugeeHomeNL. Er volgt een screeningsgesprek waarin wordt gekeken naar de geschiktheid en beschikbaarheid van het gastgezin. Het gastgezin moet daarnaast een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) tonen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wordt alcoholvrij net zo normaal als rookvrij? ‘Er moet iets gebeuren’
Je was ‘ongezellig’ als je geen alcohol meedronk. Die houding lijkt langzaam te veranderen. Alcoholvrije alternatieven winnen aan terrein, maar er is nog een lange weg te gaan. ‘Alcohol wordt het nieuwe roken.’ -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Gastgezinnen vangen vluchtelingen op: ‘Kan lastig zijn, je geeft deel van je privacy op’
Drieduizend Oekraïners koppelde Takecarebnb de afgelopen maanden aan gastgezinnen in Nederland. Het zette voor menigeen ook de deur open voor de opvang van statushouders. Deze week is de duizendste match. ,,Voor de vluchteling is dit de beste manier van inburgeren die er bestaat.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen
De nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en kroongetuige Nabil B. kunnen op grond van de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de staat aansprakelijk stellen voor immateriële en materiële schade, stelt topadvocaat Geert-Jan Knoops tegen deze site. Het uitgelekte conceptrapport zou uitwijzen dat politie en justitie veel steken hebben laten vallen op het gebied van beveiliging. ,,Dit kan zeker als basis dienen voor verdere juridische stappen.”
-
PREMIUM8
Opkoop stikstofrechten door Schiphol frustreert Veluwse boeren: ‘Vertrouwen in overheid is weg’
Boeren op de Veluwe zijn zwaar gefrustreerd over de opkoop van lokale stikstofrechten door de Schiphol Group. Die rechten zijn onder meer nodig om Lelystad Airport te kunnen openen, maar PAS-melders zitten nog steeds in onzekerheid. ,,Het vertrouwen in de overheid is weg.’' -
-
-
PREMIUM5
We móéten praten over dienstplicht, zegt defensie-expert: ‘Komt in Oekraïne ook op mankracht aan’
De oorlog in Oekraïne zorgt dat het inderdaad tijd is om de dienstplicht nieuw leven in te blazen. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee, nadat het CDA dit weekend liet weten voor te zijn. ‘In de oorlog in Oekraïne komt het ook aan op mankracht.’ -
PREMIUM13
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.