Volledig scherm
PREMIUM
Jos van Son werkt in zijn tuin. Mooie manier om zijn hoofd leeg te maken, veel beter dan de fles. © Marc Bolsius

Dronken reed de wethouder zijn auto in de heg, dát was de druppel

Jos van Son (66), toenmalig wethouder in Den Bosch, keek eind november 2017 te diep in het glaasje, pardon, in zes tot zéven glaasjes. Dat liep in de gaten: hij parkeerde zijn auto in een heg. Twee dagen later stapte hij op. Exit politieke arena. Sindsdien dronk hij geen druppel meer, bezweert hij. Dankzij een ‘nogal spartaanse therapie’ in Portugal.

Het is hink-stappen op een paar losse tegels die in een boogje in de voortuin liggen tussen bloeiende azalea’s en rododendrons. We hebben de bel amper ingedrukt of de Bossche oud-wethouder Jos van Son zwaait de deur al open. Met zijn 66 jaar oogt hij energiek, komt ook door zijn outfit; beige jeans en bijpassende sneakers.
Na een ferme handdruk gaat hij in rappe pas voorop naar de keuken. Hij schenkt een kopje thee voor het bezoek, koffie voor zichzelf. Ziezo, klaar voor het gesprek over dat ene onderwerp: het geniepige alcoholprobleem dat voortijdig een eind maakte aan zijn wethoudersbestaan.

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.