Dubieus geld voor alFitrah-moskee in Utrecht
De salafistische alFitrah-moskee in Utrecht onderhoudt banden met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband werd gebracht met Al-Qaida. Ook is er een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere liefdadigheidsinstelling uit dat land aan de moskee.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt al geruime tijd voor invloed uit het Midden-Oosten in Nederlandse moskeeën. Deze krant is in het bezit van aanbevelingsbrieven van hoge geestelijken binnen de liefdadigsheidsintelling Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) uit Koeweit, waarin zij alFitrah uit Utrecht omschrijven als 'een deugdelijke organisatie' en melden dat de moskee geld nodig heeft.
RIHS werd in juni 2008 door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de sanctielijst gezet, omdat het financiële en materiële steun zou hebben geleverd aan onder meer Al Qaida. In juli 2015 werd de Koeweitse afdeling van RIHS weer van de lijst gehaald. Onduidelijk is waarom. De Afghaanse en Pakistaanse afdelingen staan nog wel op die sanctielijst, ook in Europa.
De Utrechtse moskee heeft onder meer geld nodig voor de huur en gewenste aankoop van haar pand. ,,Wij verzoeken jullie hen te steunen en te faciliteren," schrijven de RIHS-geestelijken. De meest opmerkelijke brief is geschreven door Nayef al-Ajmi, de voormalige minister van Justitie en Islamitische Zaken van Koeweit. Al-Ajmi werd in 2014 door de Amerikaanse onderminister van Financiën beschuldigd van financiële steun aan Al-Qaida. Hij ontkende, maar trad wel af.
Sponsors
Ook heeft deze krant de beschikking over een betalingsopdracht uit Koeweit. Daaruit valt op te maken dat de Utrechtse moskee 136.000 euro zou krijgen van een tweede organisatie uit dat land: de International Islamic Charity Organization. Het is de grootste liefdadigheidsinstelling uit Koeweit. Op haar website zegt de organisatie ook samen te werken met RIHS.
Het is al de tweede keer in korte tijd dat de alFitrah-moskee in opspraak raakt. In december schreef NRC Handelsblad dat de moskee kinderen opvoedt vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving. alFitrah zou ook onverdraagzaamheid prediken. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin ze het kabinet vraagt te onderzoeken of salafistische organisaties, zoals alFitrah, verboden kunnen worden. De gemeente Utrecht zegt te weten van donaties uit Koeweit aan Al Fitrah.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelt dat dergelijke constructies niet thuis horen in Nederland. ,,Het is onwenselijk dat dit soort organisaties ook moskeeën in Nederland financieren." Er zijn meer moskeeën in Nederland die financiële steun ontvangen vanuit het Midden-Oosten. Ook rond de bouw van de Blauwe Moskee in Amsterdam speelde het.
Fundamentalistische opvattingen
Overheidsinstellingen vrezen dat daardoor de vaak fundamentalistische islamitische opvattingen uit die landen voet aan de grond krijgen in Nederland. De nauwe samenwerking tussen AlFitrah en de Koeweitse liefdadigheidsorganisatie RIHS wordt bevestigd door de vastgoedondernemer die het pand waarin de moskee is gevestigd, verhuurt.
De pandeigenaar werd door de imam van de moskee in augustus 2014 voorgesteld aan Shkeikh Dr. Khaled Al Otaibi. Hij is gelieerd aan de Koeweitse organisatie en staat op de website van alFitrah ook vermeld als lid van de raad van toezicht. De pandeigenaar kende de man voor de ontmoeting nog niet. ,,Hij stelde zich aan mij voor als de financier van de moskee. Hij zou nog meer fondsen werven om het pand van mij te kopen." Al Otaibi roept via Twitter ook actief op om geld over te maken aan alFitrah. Diverse andere geestelijken die betrokken zijn bij RIHS delen regelmatig video's en tweets om alFitrah te ondersteunen.
Terreurdeskundige Bibi van Ginkel van instituut Clingendael noemt de banden tussen alFitrah en RIHS ongelukkig. ,,Als het zo is dat zij steun ontvingen toen die organisatie nog op de sanctielijst stonden is dat bijzonder ongelukkig. Dat roept vragen op. Heeft de moskee daar zelf voldoende vraagtekens bij gezet?" Van Ginkel wijst er wel op dat de Amerikaanse overheid verdachte organisaties relatief snel op een verboden lijst zet.
De Utrechtse moskee ontkent rechtstreeks geld te hebben ontvangen van RIHS, maar zegt wel internationale steun te krijgen. ,,Wij krijgen steun uit de moslimgemeenschap. Zowel nationaal als internationaal. Al onze inkomsten worden gecheckt door de instellingen in dit land, zoals de Belastingdienst en de AIVD," wil imam Suhayb Salam slechts kwijt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bestuurder (36) rijdt dronken door Tilburg, 8-jarig dochtertje is alleen thuis
Een 36-jarige man uit het Belgische Poppel is maandagnacht in Tilburg opgepakt voor het rijden onder invloed. Op het moment dat de man door Tilburg reed, was zijn dochtertje (8) alleen thuis. Haar opa heeft haar thuis opgehaald. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Nieuwe aanhoudingen na dumpen van afval tijdens boerenprotesten op A7
De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de diverse afvaldumpingen tijdens boerenprotesten op de snelweg A7. Een 20-jarige man uit Gorredijk en een 19-jarige man uit Opende worden verdacht van betrokkenheid bij de afvaldumpingen, meldt de Politie Fryslân. -
Dierenhulplijn waarschuwt: Hond kan poten verbranden door heet asfalt
Honden lopen op warme dagen het risico dat hun poten verbranden als ze lopen over te heet asfalt. Daarvoor waarschuwt dierenhulplijn 144 vandaag via sociale media. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.
-
Werkstraf voor boer (42) die afval dumpte langs snelweg
Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
PREMIUM
Tienduizenden studentenwoningen te weinig: ‘Kamers zijn onbetaalbaar en niet te krijgen’
De kamernood in studentensteden rijst ook komend studiejaar de pan uit, blijkt uit een voorlopige schatting van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences). Toekomstige studenten zoeken naarstig naar creatieve oplossingen of blijven maar gewoon thuis wonen.