Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning
Naar schatting zo’n 8000 tot 10.000 mensen hebben in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over het verloop van het protest, waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen.
De manifestatie is georganiseerd naar aanleiding van het besluit de gaswinning in Groningen te verdubbelen en de slechte organisatie rondom de subsidie voor huiseigenaren om hun woningen op te knappen of te verduurzamen. Maandag stonden duizenden mensen urenlang in (digitale) wachtrijen om een aanvraag voor 10.000 euro in te dienen. Bovendien was het subsidiebudget te klein. Daardoor dreigden 25.000 huishoudens achter het net te vissen. Gisteren is bekendgemaakt dat het kabinet 250 miljoen euro extra uittrekt voor de regeling.
De tocht begon om 20.00 uur op de Vismarkt en eindigde daar ook. Op borden en spandoeken van de betogers stonden teksten als ‘Genoeg is genoeg’ en ‘Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar’. Langs de route toeterden tractors als steunbetuiging naar de demonstranten.
‘Veel te verduren’
Volgens de organisatie wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus neemt. ,,We krijgen veel te verduren als Groningers, maar wij horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug”, zegt organisator Chris Garrit.
De protestactie wordt georganiseerd onder de leus ‘respect voor Groningen’ door de Groninger Bodem Beweging (GBB), het Groninger Gasberaad, voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De massa scandeerde op aanvoering van acteur Marcel Hensema, die als spreekstalmeester fungeerde, de leus ‘respect voor Groningen, respect voor Grunn’.
De steun voor de actie is groot. Veel mensen steken ook digitaal of thuis een vlam aan. Online staken al meer dan 216.000 mensen een fakkel aan. In 2018 waren bij een eerdere fakkeltocht tegen het gaswinningsbeleid ook al zo’n 10.000 mensen.
Decennialang
Groningen wordt al decennialang geplaagd door aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. Duizenden woningen staan op de nominatie om te worden versterkt omdat zij niet aan de veiligheidsnormen voldoen, maar in veel gevallen komt dat feitelijk neer op sloop en nieuwbouw.
Maar niet iedereen komt voor dat versterkingsprogramma in aanmerking. Veel mensen hebben daar lang over in onzekerheid gezeten, en mede daarom weinig tot geen onderhoud aan hun woning gepleegd. Voor deze groep is, in samenspraak met de regio, deze subsidieregeling opgetuigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Groningers vanavond de straat op: ‘Drie keer slecht nieuws in een week is wat veel’
Groningers protesteren vanavond tegen de ‘vernederingen’ uit Den Haag. Is het een gevoel, of wordt Groningen echt slechter behandeld dan de rest van Nederland? -
Kabinet stopt 250 miljoen extra in subsidiepot Groningen
Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor een subsidieregeling waarbij Groningers 10.000 euro kunnen krijgen om een verbetering of verduurzaming van hun woning te helpen bekostigen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmet video
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
met video
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede
Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.