Volledig scherm
Wie een reisdocument heeft met een productiefout, krijgt gratis een nieuwe. © ANP

Duizenden paspoorten moeten retour door fout in elektronische kenmerken

Ongeveer 5000 paspoorten en identiteitskaarten zijn niet in orde. De bezitters van deze reisdocumenten moeten een nieuw exemplaar halen, maar dat hoeft pas na de vakantie. Wie een reisdocument heeft met een productiefout, krijgt gratis een nieuw exemplaar.

Door een technische fout bij de vervaardiging van de identiteitsbewijzen is het mogelijk dat een van de elektronische echtheidskenmerken niet werkt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De paspoorten en identiteitskaarten zijn gewoon geldig, ook als het echtheidskenmerk inderdaad niet naar behoren werkt. Het ministerie heeft ook niet gehoord van problemen bij grenscontroles.

Gewone grenscontrole

Als door de fout bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, kan de reiziger zich melden bij de gewone grenscontrole. Die is op de hoogte en kan de reiziger alsnog de grens over helpen.

De ongeveer 5000 mensen bij wie de fout waarschijnlijk is opgetreden, ontvangen een brief met uitleg. Ze kunnen met een gratis app controleren of hun paspoort in orde is. Vanaf maandag kunnen ze ook bij de gemeente of ambassade terecht.