Volledig scherm
PREMIUM
Dutchbat-veteraan Henk van den Berg (44) stapt samen met een aantal dienstmakkers naar de rechter omdat ze in 1995 in Srebrenica op een ‘onmogelijke missie’ zijn gestuurd. © Koen Verheijden

Dutchbatters hebben genoeg van ‘praten en weinig doen’; ze willen snel eerherstel

Nederlandse militairen waren op een onmogelijke missie gestuurd in Srebrenica. Eindelijk was er in 2016 een minister die het durfde te zeggen. Dutchbat-veteranen hoopten dat er nu snel ook eerherstel en excuses zouden volgen. Tevergeefs. En dus stapt een groep nu naar de rechter.

Dutchbat-veteraan Henk van den Berg (44) uit De Glind denkt nog vaak terug aan de vorige minister van Defensie, Jeanine Hennis. Zij was het die drie jaar geleden op Veteranendag in Den Haag de woorden uitsprak waar veel Dutchbat-veteranen zo lang naar hadden uitgekeken. ‘De missie in Srebrenica was eigenlijk onuitvoerbaar’. Eindelijk was er iemand die hen publiekelijk een hart onder de riem stak. Iemand die het voor hen op nam nadat ze zich jarenlang in de steek gelaten voelden na het drama in Srebrenica. ,,Ik kreeg weer hoop dat we nu snel excuses zouden krijgen, maar het is nog altijd stil’,’ zegt Van den Berg.

  1. Bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

    Bende rond Taghi wordt verantwoor­de­lijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

    Advocaat Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi (41). De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als absolute hoofdverdachte. Alle lijntjes komen bij hem samen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Hij is voortvluchtig, evenals zijn vermeende rechterhand, Saïd Razzouki.