Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. © ANP

‘Een derde budget omstreden Haga Lyceum ging naar directeur en familie’

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldt in een geheime rapportage dat bijna een derde van het schoolbudget van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam in 2018 opging aan drie familieleden die werkzaam zijn op het lyceum, dat meldt NRC

Van één van hen, directeur Söner Atasoy, heeft de Inspectie inmiddels vastgesteld dat hij boven de wettelijke salarisnorm voor schoolbestuurders zat.

Het Cornelius Haga, een islamitische middelbare school, raakte vorige maand in opspraak toen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde voor ,,anti-democratisch" onderwijs en voor schoolleiders die banden zouden onderhouden met radicale salafisten en een Tsjetsjeense terreurbeweging.

Uit een tweede AIVD-bericht blijkt dat bijna een derde van het salarisbudget is terechtgekomen bij drie familieleden. Naast Söner Atasoy gaat het om zijn broer Son Tekin, die op de school werkzaam is als beleidsmedewerker, en diens schoonzus, werkzaam als secretaresse. Het totale salarisbudget in 2018 zou 410.000 euro zijn geweest.

Atasoy bevestigt tegenover NRC dat hij de wettelijke norm heeft overschreden en dat hij vanaf 2019 het teveel ontvangen geld terugbetaalt. ,,Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen", reageert hij in de krant.

  1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
    PREMIUM

    Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

    Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”