Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

‘Een pleidooi voor de kunst staat gelijk aan een flirt met oubollig links’

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Ergens in de recente parlementaire geschiedenis, toen de animo voor het conservatieve geluid groeide, viel synchroon aan deze ontwikkeling te bespeuren dat zogenaamde linkse hobby’s, inmiddels ronkend jargon op het Binnenhof, in het verdomhoekje terechtkwamen.

Als ik het gechargeerd mag zeggen, heerste de opvatting dat iedere romancier een luie subsidieschepper was en dat theatergezelschappen die niet meer dan honderd bezoekers per voorstelling wisten te boeien er beter aan deden om er gewoon helemaal mee te kappen.

Ik moest aan deze trend denken omdat de commissie-Pechtold gisteren weinig omfloerst liet blijken dat D66-minister Ingrid van Engelshoven zich zeer passief opstelt als het gaat om de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed. 

Een voorbeeld dat iedereen zich zal herinneren, is de verkoop van een tekening van Peter Paul Rubens, uit de privécollectie van prinses Christina, die op een veiling in New York maar liefst 8 miljoen euro opleverde – onze eigen musea werden gepasseerd tijdens de veiling.