Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol. © Joost Hoving

Een vluchteling niet zomaar laten sterven maakt Europa superieur

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Als politieke koppigheid en algemene beschaving met elkaar om voorrang moeten vechten, mogen we op een geciviliseerd continent best hopen dat die laatste wint.

Op dit moment dobbert een schip van de non-profitorganisatie Sea-Watch 3 al anderhalve week over de Middellandse Zee, waar een rubberen boot met tweeëndertig vluchtelingen erop in stormachtig weer werd opgepikt, onder hen bevinden zich zeven kinderen.

Er bestaat geen Europees land dat de asielzoekers wil opvangen. De redenen kunt u raden: het is een beloning voor mensensmokkel, een dergelijk gebaar kan een aanzuigende werking hebben en daarnaast vinden sommige regeringen dat ze meer doen dan anderen.

Over al deze argumenten kunnen we zeggen dat ze kloppen. Tegelijkertijd rijst de prangende vraag: wat moet er dan wél met deze mensen gebeuren?

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.