Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol. © Joost Hoving

Een vluchteling niet zomaar laten sterven maakt Europa superieur

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Als politieke koppigheid en algemene beschaving met elkaar om voorrang moeten vechten, mogen we op een geciviliseerd continent best hopen dat die laatste wint.

Op dit moment dobbert een schip van de non-profitorganisatie Sea-Watch 3 al anderhalve week over de Middellandse Zee, waar een rubberen boot met tweeëndertig vluchtelingen erop in stormachtig weer werd opgepikt, onder hen bevinden zich zeven kinderen.

Er bestaat geen Europees land dat de asielzoekers wil opvangen. De redenen kunt u raden: het is een beloning voor mensensmokkel, een dergelijk gebaar kan een aanzuigende werking hebben en daarnaast vinden sommige regeringen dat ze meer doen dan anderen.

Over al deze argumenten kunnen we zeggen dat ze kloppen. Tegelijkertijd rijst de prangende vraag: wat moet er dan wél met deze mensen gebeuren?

  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.