Eerste corona-supersneltests goedgekeurd: doorbraak voor vastgelopen testketen
videoDe nieuwe, supersnelle coronatest is betrouwbaar genoeg om te gebruiken, zo concluderen onderzoekers na twee weken schaduwtesten. De eiwittest is klaar in een kwartier en kan een doorbraak betekenen voor de vastgelopen testketen. Inmiddels zijn twee type sneltests door het kabinet goedgekeurd.
Delen per e-mail
Onderzoekers van het UMC en het Amphia-ziekenhuis in Breda draaiden wekenlang ‘schaduwtesten’ in de lokale teststraat met materiaal van fabrikanten BD en Abbott. Mensen met klachten kregen de reguliere PCR-test (de ‘gouden standaard’) én de nieuwe supersneltest. De sneltest viste niet alle besmette gevallen eruit, maar toch is arts-microbioloog Marije Hofstra van het UMC enthousiast: ,,We konden 1257 keer de testen vergelijken. Daarvan testten 90 personen positief met de sneltest en 123 met de PCR-test.”
De snelle eiwittest lijkt minder gevoelig dan de PCR-variant. Hofstra: ,,Dit komt voor wanneer de hoeveelheid virus die aanwezig is erg laag is. Dat zien we bijvoorbeeld bij mensen die al wat langer klachten hebben. Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen.”
De supersneltests - klaar in een kwartier - betekenen een potentiële doorbraak voor het vastgelopen testbeleid. De eiwittest kan ingezet worden om direct grote groepen en te controleren - bijvoorbeeld personeel in zorg en onderwijs - zodat teststraten en labs niet overbelast raken.
Antigeen of PCR
De supersneltest is een zogeheten antigeentest en meet in een kwartier tijd de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten, terwijl de PCR daadwerkelijk kijkt hoeveel er van het virus zelf aanwezig is in een monster. Maar dat laatste kan dus alleen met kostbaar en intensief laboratoriumwerk, waar vaak vier tot acht uur overheen gaat. De antigeentest werkt daarentegen als een zwangerschapstest, is klaar in een kwartier en toont dus in een oogopslag of je besmet bent.
Wereldwijd
De supersneltest rukt wereldwijd op. In de VS zijn er de afgelopen maanden vier goedgekeurd door de autoriteiten, Europa volgt snel. De Zwitserse farmareus Roche denkt maandelijks 40 miljoen corona-sneltests te kunnen leveren, oplopend tot 80 miljoen richting het einde van het jaar, meldt een woordvoerder.
Viroloog Ab Osterhaus was onlangs optimistisch over de sneltest: ,,Als je ziet hoe lastig het nu is om dagelijks zoveel PCR-tests uit te voeren, de GGD’s kunnen het niet aan, labs hebben tekorten. Dan kan zo’n sneltest wel helpen. Je verliest iets aan betrouwbaarheid, maar als je daarmee het systeem kunt ontlasten…”
Buiten het ziekenhuis
Deskundigen verwachten dat de eiwit- en PCR-test naast elkaar gebruikt blijven worden. Hofstra: ,,De PCR-test blijven we bijvoorbeeld gebruiken bij patiënten die in het ziekenhuis komen. Bij hen wil je zeker weten of ze besmet zijn, ook als ze maar een kleine hoeveelheid virus bij zich hebben. Maar voor mensen met milde klachten buiten de ziekenhuiszorg lijkt de sneltest een heel mooi alternatief.”
Op termijn is deze test misschien ook door mensen thuis te gebruiken, zoals een zwangerschapstest. ,,Daar is echter nog meer onderzoek voor nodig. Je wilt dan bijvoorbeeld ook zien of de zelftester het stokje diep genoeg in zijn neus heeft gestoken. Want we moeten voorkomen dat Covid-19-positieve mensen na een niet goed afgenomen test het idee hebben dat ze niemand kunnen besmetten.” Bij de eiwittest is het risico groter dat besmettingen gemist worden, dus bij twijfels zal er altijd een nieuwe test volgen.
Grote schaal
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zegt dat er hard gewerkt wordt om de sneltesten op grote schaal in te zetten. Wel moet eerst duidelijk zijn hoe de tests het beste in de praktijk gebruikt kunnen worden. Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, kon het ministerie nog niet zeggen.
VWS onderzoekt onder meer hoe de corona-sneltesten het beste in de teststrategie passen. Mogelijk worden ze op bepaalde locaties zoals verzorgingstehuizen ingezet, of voor bepaalde doelgroepen. ,,Maar dat wordt nog onderzocht.”
Het ministerie heeft een optie genomen op in totaal 2,4 miljoen sneltesten. Er worden nog drie andere tests onderzocht op betrouwbaarheid. Het is nog niet bekend wanneer er meer duidelijkheid is voor die drie.
Ook andere Europese landen zijn druk bezig met het invoeren van zo’n snelle test. Premier Boris Johnson presenteerde begin september zijn ‘Operation Moonshot’. Hij hoopt dat op korte termijn miljoenen Covid-19 testen per dag gedaan kunnen worden in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen dinsdag maakte het Britse ministerie van Gezondheid bekend 1 miljoen Covid-19 antigeentesten te hebben aangeschaft.
In Spanje, een van Europa’s zwaarst getroffen landen, werden inwoners in verschillende wijken van Madrid vorige week opgeroepen om mee te doen aan een sneltest. De goedkope antigeentest laat in 15 minuten weten of iemand corona heeft. De test wordt afgenomen met een wattenstaafje en zou 93 procent accuraat zijn.
Testen waarin in een half uur de uitslag bekend is, worden in Italië sinds eind september ingezet. De testen worden nu op vliegvelden en in scholen gebruikt, al zijn we wel minder accuraat dan de langere PCR test. In Italië zou ook gewerkt worden aan een test die in drie minuten de uitslag geeft, de Daily Tampon.
De minister van Volksgezondheid in Frankrijk gaf halverwege september al toestemming voor het inzetten van snelle antigenen testen. Deze zijn bedoeld voor mensen zonder klachten en geven in 15-20 minuten de uitslag. In eerste instantie wordt de test gebruikt voor ziekenhuispersoneel in Parijs.
De Duitse minister van Volksgezondheid verwacht dat er binnenkort sneltests voor thuis ontwikkeld worden. Ook wil hij dat vanaf half oktober gratis sneltesten voor mensen in verpleeghuizen.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
PREMIUM
Hope, Michigan Het rampjaar in Hope: ‘De mensen zijn moe en zien Trump als een redder’
Is er nog hoop in Amerika? Correspondent Karlijn van Houwelingen reist in de aanloop naar de verkiezingen dwars door het land, naar tien plaatsen die Hope heten. Vandaag deel 4: crisis op crisis in Hope, Michigan. -
Collega schoot militair op kamp Afghanistan in zijn arm
De militair die op kamp Marmal in Afghanistan tijdens een training gewond raakte, blijkt door een Nederlandse collega in zijn arm te zijn geschoten. Het slachtoffer is direct na het incident geopereerd in het veldhospitaal op het kamp. Zijn toestand is stabiel. -
‘Problemen politie groot genoeg voor parlementair onderzoek’
Bij de Landelijke Eenheid van de politie spelen zulke ernstige problemen dat een parlementair onderzoek gerechtvaardigd is. Dat zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam in reactie op het nieuws van deze nieuwssite over informant Freddy Janssen. Ook politiebonden NPB en ACP spreken van een ‘crisis in de intelligence’. -
Man bedreigt ouders en kinderen met ‘pistool’ bij sneeuwballengevecht in Oisterwijk
Een 46-jarige man uit Oisterwijk heeft zaterdag een groepje ouders en kinderen bedreigd dat met een sneeuwballengevecht bezig was. Dat deed hij met een voorwerp dat erg veel op een pistool leek.
-
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
CORONAVIRUS LIVE | Ook in Limburg geen grote carnavalsfeesten door corona
Het RIVM meldt 4996 nieuw vastgestelde coronabesmettingen. Dat is weer een dagrecord. Het aantal personen dat in een ziekenhuis ligt met Covid-19 is vandaag opgelopen tot 1021. Dat zijn er 46 meer dan gisteren. Twintig van hen werden met ernstige klachten opgenomen op de ic. Schotland legt ondertussen de horeca droog en het grote carnaval in Brabant en Limburg gaat niet door. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in onderstaand liveblog. -
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is."