Volledig scherm
Aziatische Hoornaar / vespa velutina FOTO: Danel Solabarrieta / flickr.com © rv

Eerste échte Aziatische hoornaar waargenomen in Zeeuws dorpje

OISTERWIJK/DREISCHOR - Tientallen meldingen kwamen er binnen over de komst van de Aziatische hoornaar naar Nederland. Tot nu toe ging het altijd om Europese hoornaar. Nu lijkt het er écht op dat het dier in Nederland is. 

Het dier werd gevonden door Ron van de Roer. Hij plaatste vier foto's op Waarneming.nl. De experts van de Waarneming.nl hebben de foto's goedgekeurd.

Volledig scherm
© Ron C. van de Roer

Ook deskundige Bram Cornelissen van de Wageningen Universiteit denkt dat het hier om de Aziatische hoornaar gaat. ,,Ik heb het beestje niet in handen gehad, maar op basis van de foto's kan ik zeggen dat het inderdaad de Aziatische hoornaar is. Wij hebben de afgelopen tijd tientallen foto's onder ogen gekregen van mensen die dachten dat ze hem hadden gezien, maar dan waren het telkens Europese hoornaars of zweefvliegen. Dit is de eerste foto waarop de Aziatische te zien is.”

Onderzoeker Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit, die eerder waarschuwde voor de komst van de hoornaar, is nog niet in staat geweest naar de foto's te kijken. 

Alarm

De vondst is voor Stichting platform Stop invasieve exoten aanleiding om alarm te slaan bij minister Kamp van Economische Zaken. Zij wil dat hij in actie komt en de verspreiding van de hoornaar voorkomt. Het dier is volgens de stichting zeer schadelijk voor bijen en andere insecten en staat om die reden op de lijst met 49 invasieve uitheemse soorten die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.

,,Als hij daar te lang mee wacht, is uitroeiing niet meer mogelijk, en zal forse en onomkeerbare schade optreden aan zowel natuur als economie. En hij heeft dan aan ‘Brussel’ heel wat uit te leggen”, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten.

Bestuivers

De Aziatische hoornaar eet honingbijen en ook wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. 'Hierdoor neemt het aantal insecten af dat zorgt voor de bevruchting van planten. Als de Aziatische hoornaar zich vestigt is het te verwachten dat de populaties van wilde bijen, en mogelijk ook hommels, zullen afnemen. In natuurgebieden heeft de afname van bestuivers potentieel een negatief effect op de bestuiving van planten, en dus ook op de groei van beschermde plantensoorten', schrijft de Stichting platform Stop invasieve exoten

Voor de mens is een steek van de hoornaar vergelijkbaar met die van een gewone wesp: pijnlijk, maar niet levensbedreigend (tenzij iemand allergisch is).