Eerste sneeuw van het jaar gevallen in het noorden en oosten

Update/VideoVanuit Drenthe, Groningen en Overijssel zijn op sociale media meldingen gedaan van de eerste (natte) sneeuw van het jaar. In Emmen vielen er ‘mooie vlokken’ en ook in Assen, Zuidwolde en Ter Apel sneeuwde het.

Eerder vandaag was het de verwachting dat het in het noorden en oosten van Nederland zou gaan motregenen en dat die neerslag her en der zou overgaan in natte sneeuw. ,,Of het dan ook echt gaat sneeuwen, dat hangt van de intensiteit van de neerslag van dat moment af. Die kans lijkt klein, maar het zou de eerste sneeuw van dit winterseizoen kunnen zijn.’’, zei weerman Ben Lankamp van Weerplaza vanmiddag.

Vanuit het noordoosten van Nederland kwamen via sociale media wisselende meldingen binnen van sneeuw dan wel natte sneeuw. ‘#sneeuw #emmen begint wat aan te witten nu. Op gras en containers. Begint kouder te worden’, klinkt het via Twitter. Het ging veelal om natte sneeuw die niet blijft liggen. Desondanks hebben de treinreizigers die tussen Zwolle en Groningen, Enschede of Emmen reizen, wel last van vertragingen. Er rijden minder treinen wegens gladde sporen. 

Lees door onder de tweets.

Xplore The Earth on Twitter

sneeuw het sneeuwt matig in emmen mooie vlokken ook #Emmen

Xplore The Earth on Twitter

sneeuw #emmen #live https://t.co/QWOXuDsM2V

maral on Twitter

Ter Apel, zuidoosten vd provincie Groningen #sneeuw https://t.co/GVqTnM160W

De sneeuw komt volgens Weerplaza van een neerslaggebied dat vanmiddag van Duitsland naar het oosten en noordoosten van Nederland trok. De neerslag bereikte rond half vijf vanmiddag als eerste Drenthe. De verwachting was al dat de sneeuw niet zou blijven liggen, maar dat de nattigheid later kan zorgen voor wat gladheid in het noordoosten.

Ook Rijkswaterstaat maakte eerder vandaag melding van de natte sneeuw die zou komen. De dienst verwachtte een drukke avondspits. Volgens Rijkswaterstaat werd het vanaf 16.00 uur drukker op de weg. De avondspits zou aanhouden tot ongeveer 18.30 uur. Niet de sneeuw, maar het druilerige weer en de vele auto's op de weg zorgden voor files. De temperatuur van het asfalt was nog niet hoog genoeg om de neerslag tijdens de spits te laten bevriezen. 

Lees door onder de tweets.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie on Twitter

🍂 | Grauwe avondspits vandaag met een typische herfst-look én veel lange files ➝ https://t.co/T8hdnqbCjC.

ANWBverkeer on Twitter

Veel vertraging in Noord-Holland door ongelukken op de #A9 (bij Uitgeest) en op de #N242 bij Schagen. Daar is de weg in beide richtingen dicht.

Gladheid

Pas later vanavond en vannacht zou de gevallen neerslag her en der kunnen leiden tot lokale gladheid. Rond middernacht wordt het volgens Weerplaza in het noorden weer droog en klaart het op. De temperatuur daalt tot rond het vriespunt wat voor gladheid kan zorgen. In het zuidwesten blijft het bewolkt en is het minder koud. Daar valt ook enige tijd motregen. ,,Mocht de temperatuur daar nu wel tot of onder het vriespunt dalen, dan kan daar her en der ook natte sneeuw vallen en kan het glad worden’’, zegt Lankamp. ,,Dat geldt voor Zeeland en mogelijk het zuidwesten van Noord-Brabant. Denk aan een fietsbruggetje dat morgenochtend nog glad is.’’

Morgen is het vrijwel droog en komt ‘s middags de zon door. Het wordt dan 4 tot 7 graden.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP