De Franse westkust werd de voorbije dagen getroffen door storm Carmen.
Volledig scherm
De Franse westkust werd de voorbije dagen getroffen door storm Carmen. © AFP

Eerste storm van 2018 op komst

De eerste storm van het nieuwe jaar is in aantocht, melden het KNMI en Weerplaza. Morgen krijgen we aan de kust te maken met een westerstorm met zware tot zeer zware windstoten, aldus de weerdiensten. 

De wind draait vanmiddag  al van het zuidwesten naar het zuiden en neemt dan toe tot windkracht 7. In de loop van vannacht neemt de wind nog meer in kracht toe. In de tweede helft van de nacht zijn er zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Tijdens buien met onweer kunnen zelfs zeer zware windstoten tot 110 km per uur voorkomen.

Ochtendspits

Morgen wordt een onstuimige dag met waarschijnlijk enkele uren storm, windkracht 9 of 10, aan de noordwestkust en op de Waddeneilanden. Er kunnen daar (zeer) zware windstoten optreden tot 115 km/uur. In de vroege ochtend passeert een lijn met felle buien, daarbij zijn vooral in het zuiden eveneens (zeer) zware windstoten mogelijk.

,,Morgenvroeg moet het verkeer rekening houden met zware tot zeer zware windstoten", zegt weerman Ben Lankamp. In de loop van de ochtend trekt de wind volgens hem aan tot 9 Beaufort en aan de westkust en op de Wadden zelfs 10 Beaufort. 

Code geel

Het KNMI heeft voor morgen tussen 03.00 uur 's ochtends en 18.00 uur 's avonds code geel afgegeven. Overdag houdt de storm aan de kust tot in de tweede helft van de middag aan. De wind, uit westelijke richting, wordt aan de westkust vanaf Hoek van Holland tot aan Den Helder dan hard tot stormachtig, windkracht 7 of 8. 

De wind neemt na 15 uur geleidelijk af en tegen de avond is de wind ook in het oostelijk Waddengebied afgenomen tot hard, kracht 7, met windvlagen tot maximaal 90 kilometer per uur.

Stevige buien

Het gaat niet alleen waaien, er kan ook veel regen vallen, zegt weervrouw Diana Woei. ,,In de nacht naar woensdag trekt een regengebied vrij snel over ons land. Op sommige plaatsen is kans op 15 mm regenwater in 3 uur tijd. Later op de woensdagochtend en in de middag trekken vervolgens stevige buien in van west naar oost. Daarbij is in korte tijd ook veel regenwater mogelijk en is kans op zware rukwinden tot 110 km per uur. Buiten de buien om waait het ook behoorlijk met zware windstoten van 75 tot 100 km per uur."

De storm is het gevolg van het langstrekken van een diepe depressie met een kerndruk van 975 hectopascal. Ze trekt van Noord-Engeland over de zuidelijke Noordzee naar Sleeswijk-Holstein en de Oostzee. Ten zuiden van dit lagedrukgebied ontstaat een groot luchtdrukverschil, waardoor de wind aan de Nederlandse kust tot stormkracht aanzwelt. De kern van de stormdepressie trekt net te noorden van de Waddeneilanden voorbij.

Frontensysteem

Een bijbehorend frontensysteem passeert al vroeg in de nacht naar woensdag met regen. De temperatuur stijgt eerst bij het warmtefront, zoals een warmtefront betaamt, een aantal uren naar 9 tot 11 graden. Vervolgens passeert tussen 04.00 en 10.00 uur van west naar oost een scherp koufront, dat gepaard gaat met felle buien. Lokaal is veel regen mogelijk, 15 of 20 mm.