Eerste vrouwen op de onderzeeboot: ‘Meeste mannen hebben klein hartje’

videoHet was het laatste mannenbolwerk binnen het leger, maar na een geslaagde proef mogen nu ook vrouwen meevaren op onderzeeboten. Sitara Hartsteen en Marieke van Dijk zijn de allereerste opvarenden en vragen zich af waarom het zo lang heeft moeten duren. ,,Het lijkt een harde wereld, maar veel mannen hebben een klein hartje.”

Het bed. Dat was misschien wel het meeste wennen toen onderofficier Marieke van Dijk vorig jaar voor het eerst aan boord stapte van onderzeeboot Zr. Ms.  Zeeleeuw. Ze was toen nog nieuw en kreeg het slechtste plekje toegewezen; bijna op de vloer, weggestopt achter een bank waar tijdens haar slaap collega’s studeerden en zichzelf vermaakten. In deze ruimte sliep ze maximaal zes uur. En kleedde ze zich om. Privacy was er bijna niet. Een gordijntje. Meer niet. En dus kleedde ze zich in de ruimte waar iedereen haar zou kunnen zien. ,,Als ik mijn bikini aan heb, is er meer bloot te zien dan wanneer ik in mijn ondergoed sta, dus ik heb daar geen enkele moeite mee.’’

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.