Vandaag werd nabij Sittard de eerste in het wild levende wasbeer aangetroffen in een vangkooi
Volledig scherm
Vandaag werd nabij Sittard de eerste in het wild levende wasbeer aangetroffen in een vangkooi © Stichting AAP

Eerste wasbeer Limburg levend gevonden in kooi

In een zogenoemde vangkooi in de buurt van Sittard is vandaag voor het eerst een in het wild levende wasbeer gevonden. Die kooi was speciaal met dat doel geplaatst zodat de dieren kunnen worden opgevangen in plaats van dat ze worden afgeschoten.

Vandaag werd nabij Sittard de eerste in het wild levende wasbeer aangetroffen in een vangkooi
Volledig scherm
Vandaag werd nabij Sittard de eerste in het wild levende wasbeer aangetroffen in een vangkooi © Stichting AAP

Dat ‘opvangidee’ kreeg in het begin van dit jaar veel steun van het publiek dat massaal een petitie tekende tegen afschotplannen van de provincie Limburg. De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en daarom voelde de provincie zich genoodzaakt ze af te schieten, mede doordat er geen opvangmogelijkheden waren. Maar de stichting AAP biedt die nu wel.

Gevangen wasberen gaan eerst minimaal vier weken in quarantaine bij AAP in Almere. Daarna gaan ze naar de zoogdierenafdeling van de stichting. ,,Hier worden de dieren zoveel mogelijk groepsgewijs samengevoegd. Daarna gaan ze als groep naar een van onze herplaatspartners, waar ze de rest van hun leven goed verzorgd worden. In eerste instantie gaan we uit van zo’n vijftig wasberen”, aldus David van Gennep, directeur van Stichting AAP. De afgelopen weken werden al drie wasberen langs gebracht bij Stichting AAP.

Wasberen komen uit Noord- en Zuid-Amerika en horen niet in Europa thuis. De wasbeer kwam in 2016 terecht op de zogenoemde Unielijst van de EU. Op deze lijst staan alle planten- en dierensoorten waarvan verspreiding op het Europese vasteland ongewenst is.

Wildlife Biesbosch, Kleine foto Shutterstock Wasbeer
Volledig scherm
Wildlife Biesbosch, Kleine foto Shutterstock Wasbeer © Shutterstock
  1. Zorgen in Tweede Kamer om Dam bomvol met protestanten: ‘Dit moet je nu niet willen’
    Politiegeweld Amerika

    Zorgen in Tweede Kamer om Dam bomvol met protestan­ten: ‘Dit moet je nu niet willen’

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.