Effect vaccineren zichtbaar: besmettingen in verpleeghuizen dalen
Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is flink afgenomen. Tijdens de piek in december lag het aantal besmettingen geregeld boven de 400 per dag. Afgelopen week lag het gemiddelde per dag op 90. Dinsdag werden slechts 45 nieuwe besmettingen vastgesteld, het laagste aantal sinds eind september. Daarmee wordt volgens het RIVM het effect zichtbaar van de vaccinaties.
Delen per e-mail
,,Het doorzetten van de sterke daling bij bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus’’, aldus het RIVM.
Het aantal verpleeghuizen waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers van het RIVM met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu. Dat is zo'n 20 procent van het totale aantal verpleeghuizen. Afgelopen week zijn 141 bewoners overleden bij wie Covid-19 is vastgesteld. Dat is minder dan in de weken daarvoor (181 en 223).
Meer dan de helft van alle mensen die sinds het begin van de pandemie in Nederland aan corona overleden, woonden in een verpleeghuis. Volgens het RIVM is afgelopen jaar bij circa 38.900 bewoners van verpleeghuizen een besmetting bevestigd, van wie 7.940 mensen zijn overleden. In totaal overleden tot nu toe 15.343 Nederlanders aan corona.
Bewoners van verpleeghuizen worden sinds medio vorige maand gevaccineerd. Inmiddels is er een begin gemaakt met het toedienen van de tweede prikken. Mensen die niet konden meedoen aan de eerste prikronde, bijvoorbeeld door ziekte, komen vanaf eind maart alsnog aan de beurt. Het RIVM schat dat in de langdurige zorg inmiddels ruim 200.000 prikken zijn toegediend.
Als gevolg van de corona-uitbraken kampten verpleeghuizen afgelopen maanden met grote personeelsproblemen. Veel medewerkers werden zelf ziek of moesten in quarantaine. Bij sommige zorginstellingen waren die problemen zo groot, dat zij een beroep deden op het leger. Op dit moment is de situatie weer grotendeels onder controle, schreef minister De Jonge (Volksgezondheid) gisteravond aan de Tweede Kamer. ,,Er zijn op dit moment geen aanvragen meer van zorgaanbieders voor ondersteuning door Defensie.’’ Dat neemt niet weg dat een deel van de zorgorganisaties nog steeds moeite heeft om de roosters rond te krijgen.
Thuiswonenden
Ook het aantal nieuwe Covid-besmettingen bij 70-plussers die thuis wonen is flink gedaald, schrijft minister De Jonge. Afgelopen twee weken waren in die groep circa 3.880 nieuwe besmettingen, tegenover 4.600 nieuwe besmettingen in de twee weken daarvoor. Volgens het RIVM zit de daling bij 85-plussers. Het aantal besmettingen bij thuiswonende zestigplussers neemt sinds vorige week wel toe, meldt het RIVM.
Het RIVM schat dat sinds 1 juli - tijdens de eerste golf in het voorjaar werd nog nauwelijks getest - zo'n 73.300 thuiswonende 70-plussers positief zijn getest. Van die groep zijn 2.910 mensen overleden.
Van de thuiswonende 90-plussers heeft volgens het RIVM inmiddels 57 procent in ieder geval de eerste prik gehad, van de thuiswonende 85- tot en met 89-jarigen 61 procent en van de thuiswonende 80- tot en met 84-jarigen ruim een kwart, namelijk 27 procent.
Versoepelingen
Het Outbreak Management Team (OMT) spreekt vrijdag over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Nu een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd, willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken. ,,Met name wat betreft de bezoekregeling”, zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.
Het huidige advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en twee tot drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.
ActiZ, de brancheorganisatie voor de ouderenzorg, durft in elk geval nog niet te juichen. ,,De cijfers die in het Coronadashboard staan, lopen ongeveer een week achter op de actualiteit’’, verklaart een woordvoerder. ,,In de samenleving loopt het aantal besmettingen bovendien weer op. Dat maakt dat wij het spannend en nog iets te voorbarig vinden om al te kunnen spreken van een zichtbaar effect van de vaccinaties.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Politie onderzoekt bloedbad in schapenwei: zeven dode en 21 gewonden schapen op Kalmthoutse Heide
Een of meerdere loslopende honden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een bloedbad aangericht in een weide aan de Kalmthoutse Heide. Drie schapen stierven ter plaatse en een twintigtal andere liepen verwondingen op. Ondertussen zijn er nog vier schapen gestorven. ,,Een drama.’’ -
Acht vakantiegangers op proefreis naar Rhodos in quarantaine, vier mogelijk besmet met coronavirus
Acht van de reizigers die met Sunweb op proefvakantie zijn op Rhodos zijn in quarantaine gegaan. Dat maakte Sunweb bekend. Vier van hen zijn mogelijk besmet met het coronavirus. Uit de PCR-test van vrijdag kon volgens Sunweb niet met zekerheid worden gezegd of deze reizigers positief of negatief waren. -
PREMIUMVIDEO
Man steekt buurman neer voor ogen dochtertje: 'Ga bij andere allochtonen wonen, zeiden ze’
Twee buurmannen (44 en 50 jaar) uit de Haagse Van Ruysbroekstraat kunnen elkaars bloed sinds enige tijd wel drinken. De burenruzie escaleerde afgelopen weken volledig. Het leidde eind februari tot een steekpartij waarbij de 44-jarige in zijn eigen huis werd neergestoken. -
PREMIUM
Tonnen schade na avondklokrellen in Rotterdam, maar kosten verhalen op daders lukt amper
Alle schade van de avondklokrellen wilde minister Ferd Grapperhaus verhalen op de onruststokers. In Rotterdam, waar drie maanden geleden voor zo’n 300.000 euro is vernield, blijkt dat nauwelijks te lukken. Justitie heeft pas twee relschoppers kunnen ‘plukken’. -
Ook te veel dioxine in ‘oervlees’ konikpaarden en Schotse Hooglanders van Lauwersmeer
Na grote grazers in de uiterwaarden van de Waal en Rijn en de Oostvaardersplassen zijn nu ook te veel giftige dioxines gevonden in vlees van konikpaarden en Schotse Hooglanders die grazen bij het Lauwersmeer. Dat blijkt uit onderzoek van Staatsbosbeheer.
-
PREMIUMVIDEO
Cosmetisch kliniek heeft het druk: Nederlanders ergeren zich door videobellen aan hun plooien en rimpels
Rimpels op het voorhoofd, kraaienpootjes rond de ogen, overhangende oogleden, een kalend hoofd, lelijke pigmentvlekken: het valt allemaal op nu Nederland massaal achter een beeldscherm vergadert. Veel mensen doen er iets aan en dat is te merken bij de vele cosmetische klinieken. Die hadden het nog nooit zo druk. -
MH17-proces: rechtbank wil zelf wrakstukken van toestel zien
De rechters in het MH17-proces willen met eigen ogen de wrakstukken van vlucht MH17 zien om zo de schade aan het toestel te kunnen beoordelen. De rechtbank zal die zogenoemde schouw op 26 mei uitvoeren. De reconstructie van een deel van het toestel staat al jaren in een loods op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen. -
Marengo-proces
Kroongetuige Nabil B. in verzwegen chatbericht: ‘Ik kan héél veel flikken naar justitie’
Kroongetuige Nabil B. lijkt door de inhoud van de iPhone, die hij maandenlang in het geheim in zijn cel had, flink in de problemen te zijn gekomen. Volgens advocaten blijkt uit de verstuurde berichten dat hij onder ede heeft gelogen. ,,Ik kan heel veel flikken naar justitie.”