Volledig scherm
Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden moeten staken © ANP

Elfstedentocht Van der Weijden eindigt in ziekenhuis

Live video huldigingMaarten van der Weijden heeft zijn elfstedenzwemtocht noodgedwongen moeten beëindigen. De Olympisch zwemmer werd vanmorgen even voor het middaguur ziek en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Vlak voor Dokkum, na tweeënhalve dag zwemmen, moest hij zijn tocht langs de elf Friese steden staken. Desondanks ontvangt hij niets dan lof voor zijn ‘heroïsche’ prestatie. ‘Een ongelooflijke kanjer en groot sportman’, meent ook premier Rutte.

Het medisch team constateerde dat het zoutgehalte van Van der Weijden niet op peil was. Door misselijkheid kon de boomlange zwemmer ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat de zwemmer begeleidt. Het zou niet verantwoord zijn hem door te laten zwemmen. Van der Weijden legde uiteindelijk 163 van de in totaal 200 kilometer af.

De vele toeschouwers langs de kant zongen zachtjes 'Maarten bedankt' terwijl ambulancebroeders Van der Weijden op een brancard tilden en met een ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden brachten voor behandeling. De verwachting is dat hij snel opknapt. Hij is aanspreekbaar en had zelfs een kleine glimlach op zijn gezicht terwijl hij op de brancard lag. Hij benadrukte de afgelopen dagen al een aantal keer hoe blij hij was met de steun van de duizenden toeschouwers. in de dorpen zwom hij 4,5 kilometer per uur, op de verlaten stukken een halve kilometer langzamer.

Zijn team laat weten ‘ongelooflijk trots’ te zijn op de zwemmer, die in totaal 55 uur heeft gezwommen. ,,Wat hij heeft bereikt, heeft nog nooit iemand anders gedaan. Hij heeft zoveel losgemaakt bij de mensen. Ook al heeft hij de zwemtocht niet voltooid.'' Op sociale media regent het complimenten en respectbetuigingen voor de ‘indrukwekkende en grootse prestatie’ van de Olympiër. Velen nomineren de ‘enorme held’ vast voor sportman van het jaar.

Ook premier Mark Rutte heeft niets dan lof voor zijn prestatie, en noemt hem een ongelooflijke kanjer en een groot sportman. ‘Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien is hij wel de allergrootste.’

Kankeronderzoek

Met zijn tocht heeft Van der Weijden, die tijdens zijn loopbaan leukemie kreeg, meer dan acht ton binnengehaald voor KWF Kankerbestrijding. ,,Alle donaties worden gekoppeld aan elf prachtige onderzoeken die hij samen met patiënten en patiëntenorganisaties heeft gekozen", laat de organisatie weten.

Het huldigingfeest in Leeuwarden, waar de zwemmer zijn tocht zou eindigen, gaat vanavond dus gewoon door. Daar zal het uiteindelijke bedrag bekendgemaakt worden. Van der Weijden liet aan het eind van de middag weten fit genoeg te zijn om daar zelf ook bij te zijn ,,Hoogstwaarschijnlijk wordt hij tijdens de festiviteiten gehuldigd door premier Mark Rutte, zoals stond gepland. Om 18.00 uur treedt Frans Bauer op en om 19.30 uur Ilse DeLange”, aldus een woordvoerder.

Barre tocht

Volledig scherm
Zwemmer Maarten van der Weijden onderweg tijdens zijn monstertocht langs de elf Friese steden. © ANP

Vooraf kon Van der Weijden al niet goed inschatten of hij zijn monstertocht van drie dagen zou kunnen voltooien. Vooral de eerste, donkere nacht had hij het loodzwaar. Hij had vreselijke spierpijn en problemen gemotiveerd te blijven. De steun van de toeschouwers hield hem op de been. Hij moest meerdere keren stoppen voor een korte powernap. Zijn vrouw Daisy wist hem op te peppen toen hij overwoog te stoppen. Toen hij de volgende dag snakte naar een pizza Funghi, riep zijn crew mensen via sociale media op dat te regelen. ,,Maarten heeft honger en als Maarten honger heeft dan heeft hij grote honger", aldus zijn crew. En dat lukte.

De zwemmer kreeg ook steun van de nodige BN’ers en sporters. Onder meer sprinter Churandy Martina moedigde hem aan vanuit een boot. Cabaretière Claudia de Breij zong hem hoogstpersoonlijk toe. Zoveel ontroering en positieve energie heeft deze man gebracht! En dat blijft overeind, elf of tien steden maakt daarvoor niet uit’, schrijft ze op Twitter. ‘Held. Dit vergeten we nooit meer.’ 

Van der Weijden zamelde met zijn tocht geld in voor KWF Kankerbestrijding. Ook doneren? Dat kan rechtstreeks naar NL70 RABO 0321 549333 tnv. Maarten van der Weijden Foundation.

Lees alle ontwikkelingen hieronder terug in ons blog (let op: het kan even duren voor het liveblog geladen is):

Bekijk hieronder: Goede nacht voor Van der Weijden tijdens elfstedenzwemtocht.

Bekijk ook: Elfstedenzwemtocht valt Van der Weijden zwaar.

Volledig scherm
Maarten van der Weijden wordt getroost door zijn vrouw Daisy © ANP