Emile Ratelband komt aan bij het politiebureau aan de Kaap Hoorndreef in Utrecht Overvecht. De 70-jarige positiviteitsgoeroe wordt verdacht van het onttrekken van een kind aan het bevoegd gezag.
Volledig scherm
Emile Ratelband komt aan bij het politiebureau aan de Kaap Hoorndreef in Utrecht Overvecht. De 70-jarige positiviteitsgoeroe wordt verdacht van het onttrekken van een kind aan het bevoegd gezag. © ANP

Emile Ratelband is aangehouden, weer vrijgelaten en gaat nu aangifte doen tegen zijn ex

Emile Ratelband gaat aangifte doen tegen zijn ex-vrouw en het Leger des Heils, dat sinds enige tijd het bevoegd gezag heeft over zijn 11-jarige zoon. De trieste juridische klucht over de voogdij gaat daarmee keihard door.

De positiviteitsgoeroe werd zoals verwacht vanmorgen aangehouden toen hij zich kwam melden op het politiebureau in Utrecht voor verhoor.

Voor Ratelband dreigde enige dagen hechtenis, maar omdat hij uitgebreid heeft verklaard over de situatie rond zijn zoon, én het feit dat het jongetje inmiddels terug is bij de moeder, mocht hij na een aantal uur weer gaan. Hij blijft verdachte van ‘het onttrekken van een kind aan het bevoegd gezag’. 

Zoon van 11 als inzet

De 70-jarige Ratelband voert al lange tijd een felle strijd met zijn ex-vrouw over hun 11-jarige zoon Emilio. Volgens Ratelband heeft het jongetje het slecht bij zijn moeder. Daarom nam hij het kind mee naar België waar Ratelband tegenwoordig woont. 

Formeel werd hij daarmee in Nederland verdachte van ‘het onttrekken van een kind aan het bevoegd gezag’. Ratelband had aanvankelijk de Belgische autoriteiten achter zich, maar nadat Nederland een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd, moest Ratelband van het Belgische Hof van Beroep zich toch gaan melden bij de Nederlandse politie. Anders zou hij in België achter tralies belanden. 

‘Heel ingewikkeld’

Dat bezoek bij de Nederlandse politie was vanmorgen. Ratelband mocht na enige uren dus weer weg en gaat nu aangifte doen tegen zijn ex Moon omdat zij de bezoekregelingen frustreert, aldus Ratelbands advocaat Mark Nellisen.

,,En ook tegen het Leger des Heils, dat enige tijd het bevoegd gezag was om beide partijen af te laten koelen. Het Leger des Heils heeft valse aangifte gedaan,” aldus Nellisen.

,,Zij deden aangifte namelijk op het moment dat Ratelband van de Belgische autoriteiten nog geen toestemming had het kind terug te laten gaan, omdat zijn zoon formeel een asielprocedure was gestart. Hij kón Emilio niet terug laten gaan. De zaak zit op z’n zachtst gezegd heel ingewikkeld in elkaar.”