Enorme stijging aantal Nederlanders met psychische stoornis: ‘Prestatiedruk kan een rol spelen’
Het aantal volwassen Nederlanders met een psychische aandoening is sterk gestegen, stelt het Trimbos-instituut op basis van het langlopende landelijke onderzoek NEMESIS. Ruim een kwart heeft in het afgelopen jaar een psychische stoornis gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het nog om minder dan één op de vijf volwassenen.
De sterke stijging is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten. ,,Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen”, zegt programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik. ,,Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.”
De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, aldus het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak. ,,In een eerdere studie van het VUmc, naar de effecten van covid-19 op de psychische gezondheid van mensen, konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen,” zegt Margreet ten Have, projectleider van NEMESIS.
Angststoornis
In het afgelopen jaar had 15 procent van de Nederlanders een angststoornis, 10 procent een depressieve stoornis en 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs. Bij een stoornis in het gebruik van middelen gaat het om de gevolgen die mensen ervaren doordat ze drugs of alcohol gebruiken, bijvoorbeeld tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis. Ruim 3 procent had ADHD.
Van de mensen die het afgelopen jaar een psychische stoornis hadden, had 42 procent er twee of meer. Vooral jongvolwassenen (jonger dan 35 jaar), alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen hebben hier vaker last van, aldus het Trimbos-instituut.
Grootschalige studie
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad. Volgens het Trimbos-instituut hadden deze mensen niet alleen psychische klachten, maar voldeden zij ook aan de criteria voor een diagnose.
NEMESIS is een grootschalige, langlopende studie van het Trimbos-instituut naar psychisch welzijn, gezondheid en levenservaringen van Nederlandse volwassenen, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Update
Striptease van activiste Ingeborg mislukt, politie pakt haar op en nu wordt ze ook nog bedreigd
Voor Ingeborg de Lange is de demonstratie op de A12 bij Den Haag zaterdag op een deceptie uitgelopen. Haar plan om - samen met zes anderen - zo goed als naakt te demonstreren, mislukte volledig. ,,Al vóór de A12 werden we opgepakt.” Tot overmaat van ramp wordt de lerares ook nog bedreigd en gaat ze daarom maandag niet werken. -
Grote pensioenfondsen lijden miljardenverliezen, maar de pensioenen gaan omhoog
De vier grote pensioenfondsen verloren afgelopen jaar bijna 200 miljard euro aan vermogen. Desondanks kunnen ze de pensioenen voor het eerst in jaren verhogen. -
Schaatsgek Chris (59) probeert het onmogelijke: 24 uur non-stop rondjes rijden op de ijsbaan
Chris Kools (59) uit ‘s-Gravenzande weet precies waar hij aan begint. ,,Dat is het erge”, lacht hij als hem wordt gevraagd wat hem toch bezielt om precies 1710 rondjes binnen 24 uur op een ijsbaan te gaan rijden. Hij wil hiermee een nieuw wereldrecord vestigen om aandacht te vragen voor de barre tijden die ijsbanen nu doormaken met de hoge energieprijzen. -
PREMIUMRichard de Mos
Wat weten we na een week over het corruptieproces De Mos? De rechtbank prikt waar het pijn doet
Soms leek het corruptieproces tegen Richard de Mos en zeven andere verdachten afgelopen week meer op theater dan een rechtsgang. De cruciale vraag voor de rechtbank blijft: is er een oorzakelijk verband tussen donaties en diensten?
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Docent Marco ging al 27 keer met zijn klas naar Auschwitz: ‘Dit móeten leerlingen zien’
‘Meer aandacht voor de Holocaust’, klinkt de oproep van de politiek aan het onderwijs. Voor de gedreven geschiedenisdocent Marco Baars is de Tweede Wereldoorlog is al jaren een speerpunt. Hij bezocht Auschwitz 27 keer om er zijn leerlingen de gruwelijkheden uit de geschiedenis met eigen ogen te laten zien.