Volledig scherm
PREMIUM
© Özcan Akyol. © Joost Hoving

Er zijn jongeren die zich militant opstellen als de Tweede Wereldoorlog klassikaal besproken wordt

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Terwijl in Auschwitz-Birkenau op indrukwekkende wijze werd herdacht dat het voormalige concentratiekamp aldaar 75 jaar geleden is bevrijd, barstte in Nederland een debat los over de wijze waarop onze scholen aandacht dienen te schenken aan de Holocaust.

Want dat gaat niet zomaar: er zijn jongeren, voornamelijk met een islamitische achtergrond, die zich militant opstellen als deze geschiedenis klassikaal besproken moet worden.

Omdat ik veel gastlessen op middelbare scholen geef, weet ik dat er docenten bestaan, met name in het westen van het land, die het onderwerp liever mijden – het verzandt al snel in complottheorieën en deerniswekkende opmerkingen als: ‘Het was hun eigen schuld.’

  1. LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeerschaos in stad
    Boerenprotest

    LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeers­cha­os in stad

    Boeren uit het hele land trekken vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Farmers Defense Force (FDF) verwacht in totaal 7500 demonstranten, waarvan 6000 met trekker. Los van een klein groepje boeren dat vanochtend met tractoren de A12 op reed, hebben de meeste boeren gehoor gegeven aan de oproep van FDF om snelwegen te vermijden. Een boer is aangehouden vanwege het negeren van aanwijzingen op de snelweg.