Ernstig ongeval Goes: ‘De kinderen vroegen of hun moeder nog leefde’

VideoDe Zierikzeese Jitske Plugge was met haar gezin onderweg naar de kermis in Goes, toen vlak voor haar het ernstige ongeval gebeurde waarbij zestien mensen gewond raakte. Ze schoot meteen te hulp en zag de ravage van dichtbij. ,,Huilende, gillende, bloedende kinderen, het was hartverscheurend.”

Plugge heeft het ongeluk zelf niet zien gebeuren, maar was wel vlak daarna op de plek des onheils. ,,We reden er een paar auto's achter. We zijn als enige gestopt en gelijk gaan rennen om de slachtoffers te helpen”, vertelt ze. Wat zij, haar man en haar nichtje zagen was bijna surrealistisch: een grote ravage van vier op elkaar geklapte auto’s, waarvan er één in de sloot lag. 

Er waren zestien slachtoffers liet de politie weten. Volgens Plugge waren een aantal gezinnen met  kinderen bij het ongeluk betrokken: een Duits gezin en een gezin uit Dirksland met zeven kinderen. ,,Het was vreselijk, een moeder zat bekneld, kinderen zaten onder het bloed. Ik heb kinderen uit de auto's gehaald, het was een grote chaos, je weet niet wie bij wie hoort. Kinderen waren verdwaasd, ze vroegen of hun moeder nog leefde, hoe het met hun broertjes en zusjes was. Het was hartverscheurend.” 

Quote

Het was vreselijk, een moeder zat bekneld, kinderen zaten onder het bloed.

Jitske Plugge
Volledig scherm
Hulpdiensten rukten massaal uit voor het ongeluk, waarbij in totaal zestien mensen gewond raakten © ANP

Met dekens die in hun auto lagen, hebben Plugge, haar man en haar nichtje zich over de jonge slachtoffers ontfermd en ze naar de berm begeleid. Zelf had Plugge ook twee jonge kinderen achterin zitten. Tot overmaat van ramp begon één van de auto's die betrokken was bij het ongeval te roken.  Een andere vrouw die ook was gestopt belde de hulpdiensten, die massaal uitrukten. ,,We zijn pas gestopt toen iedereen in de ambulance zat.”   

Volgens Plugge is een jongetje zwaargewond met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.       

Filmen

Volgens Plugge  is de klap kei- en keihard geweest. ,,Het is frontaal geweest, vanuit beide richtingen.” Waar ze zich over verbaast en kwaad over maakt, is dat het druk was op de weg, maar dat bijna niemand stopte om te helpen. ,,Mensen reden door, of ze gingen staan filmen. Hoe kom je erbij?” Zelf is ze blij dat ze iets heeft kunnen doen. 

Een woordvoerder van de politie bevestigde vanavond dat er ‘verschillende ernstig gewonden zijn, onder wie een kind'. Over de toedracht van het ongeluk kon hij nog niks zeggen. ,,Het technisch onderzoek is afgerond, maar we moeten alle betrokkenen en eventuele getuigen nog horen. Dus we kunnen nog geen conclusies trekken.” Wel zijn bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten die stonden te filmen. 

Volledig scherm
Het ongeval op de Deltaweg © HV Zeeland
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”