Volledig scherm
Het Spark-gebouw in Sloterdijk, het tijdelijk onderkomen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). © anp

EU-parlement stemt voor EMA in Amsterdam

De komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan Nederland nagenoeg zeker niet meer ontglippen. Het Europees Parlement heeft de verhuizing van Londen naar Amsterdam goedgekeurd, op voorwaarde dat de autoriteiten elke kwartaal rapporteren over de voortgang van de bouw van het nieuwe kantoor aan de Zuidas. Dat is al toegezegd.

Tot het laatst verzette een aantal Italiaanse politici zich tevergeefs tegen de verhuizing vanwege het vertrek van de Britten in maart 2019. Het parlement stemde met grote meerderheid (507 tegen 112) voor.

EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) waarschuwt ervoor ,,dat de Italianen opnieuw in actie zullen komen als de bouw vertraging zou oplopen. De bouwers kunnen absoluut geen vakantie vieren in de zomer. Geen bouwvak voor die mensen!"

Volgens Jan Huitema (VVD) ,,heeft Nederland laten zien hoe goed het in staat is om EMA te huisvesten. Amsterdam is niet voor niets de voorkeur van het personeel.'' Een delegatie van het parlement was vorige maand poolshoogte gaan nemen in Amsterdam. De garanties die daar werden gegeven dat het werk van het EMA gewoon door kan gaan vanaf 30 maart, de dag na de brexit, stelde haar gerust.

Loting

Het parlement wil voortaan wel inspraak over de vestiging van EU-agentschappen. Nu werd het parlement alleen om goedkeuring gevraagd nadat het besluit al door de regeringsleiders was genomen.

De zaak ligt overigens nog wel bij het Europees Hof van Justitie. Er is nog geen datum voor de uitspraak. De stad Milaan en de Italiaanse staat vragen het Europees Hof van Justitie de toewijzing nietig te verklaren. Ze vechten de procedure aan die eindigde in een loting tussen Milaan en Amsterdam.

Volgens een woordvoerder kan het hof in theorie een streep zetten door het besluit. 

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.