Volledig scherm
De beoogde locatie aan de Domenico Scarlattilaan waar het nieuwe kantoor van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) gebouwd gaat worden. © anp

Europese Medicijn Agentschap kan Amsterdam niet meer ontgaan

Het Europese Medicijn Agentschap (Ema) mag ook van het Europese Parlement naar Amsterdam. Een zeer ruime meerderheid van de betrokken Parlementscommissie stemde daar vanavond mee in. De felle eindstrijd van Italië voor Milaan, nog aangewakkerd door de Parlementsverkiezingen van begin maart, blijft daarmee zonder resultaat.

Italië en Milaan konden maar moeilijk verkroppen dat Amsterdam het prestigieuze agentschap na een zenuwslopende strijd door het lot in de schoot geworpen kreeg, maar volgens het Parlement is er niets onreglementairs gebeurd. De enige concessie: het wil een driemaandelijkse rapportage over de voortgang van de nieuwbouw op de Zuidas. ,,Maar dat is een formaliteit, want de Nederlandse regering heeft al gezegd dat ze daarmee akkoord is. De Italiaanse onvrede pruttelt nog wat na, maar Milaan heeft gewoon de strijd verloren”, aldus GroenLinkser Bas Eickhout. 

De Italiaanse christendemocraat Giovanni La Via, die voor het Parlement een rapport schreef over de verhuizing van het agentschap, eist wel dat beslissingen over nieuwe agentschappen of verhuizingen voortaan anders gaan. Hij wil meer betrokkenheid van het Parlement en geen loting meer. De plenaire stemming in het Parlement is donderdag, maar de verhouding was vanavond zo overduidelijk – 50 voor, 5 tegen, 2 onthoudingen – dat er volgens Eickhout donderdag geen problemen meer zijn.