Evert laat jongeren oorlog beleven door te vloggen vanuit 1945

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Verzetsmuseum en KPN hopen jongeren van nu deelgenoot te maken van de Tweede Wereldoorlog via vlogs. Daarvoor hebben ze 'Evert_45' bedacht.

'Evert_45' is zogenaamd een dertienjarige jongen die in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog op pad gaat met zijn broer Klaas. Hun vlogs zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, die jeugd kunnen aanspreken.

Evert_45 vlogt als het ware uit mei 1945, de periode dat ons land werd bevrijd van de nazi's. Het account zet in de komende weken elf filmpjes op YouTube en Instagram, op de achtergrond geholpen door KPN, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Verzetsmuseum. De organisaties hopen jongeren de bevrijding te laten meebeleven.

Verzet

,,Ze komen situaties tegen die toen werkelijkheid waren. Onderduiken, propaganda, de dreiging van een luchtaanval, maar ook kleine blijken van verzet, Duitsers die niet alleen maar slecht waren, of het verdwijnen van bijna alle mannen uit het dorp Putten'', zegt historicus Joost Rosendaal.

Quote

Dat deze video’s nu ingezet worden om verhalen van vroeger te vertellen vind ik een mooie ontwikke­ling

YouTube-ster Mertabi

YouTube-ster Mertabi werkt mee als 'creatief adviseur' aan Evert_45. ,,Video’s spelen een belangrijke rol in de levens van jonge mensen. Dat deze video’s nu ingezet worden om verhalen van vroeger te vertellen vind ik een mooie ontwikkeling", vertelt Mertabi. ,,Juist door belevenissen van toen aan te bieden met de technologie van nu, zorgt er voor dat we ook in de toekomst kunnen blijven profiteren van de lessen die de oorlog met zich mee bracht. Vrijheid lijkt voor onze generatie soms vanzelfsprekend dus het inzetten van smartphones en sociale media voor het verspreiden van verhalen over dit onderwerp, draagt in mijn ogen echt bij aan het besef dat vrijheid een voorrecht is." 

Volledig scherm
Evert Vlogt © Evert_45
  1. Vakantie in knel door boze boeren: reizigers Eindhoven Airport missen vlucht
    update

    Vakantie in knel door boze boeren: reizigers Eindhoven Airport missen vlucht

    Door het grootschalige tractorprotest bij Eindhoven Airport hebben enkele passagiers hun vlucht moeten missen. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Honderden boze boeren trokken vanmiddag onverwacht naar Eindhoven Airport met als doel de luchthaven te bezetten. Uiteindelijk mochten ze van de politie één rondje over het terrein rijden. De afspraak was dat ze daarna weer naar huis zouden gaan. Aan dat verzoek gaven ze gehoor.