Gezinnen met bagage op een perron. Waarschijnlijk is de foto genomen op het Muiderpoort station in Amsterdam in de zomer van 1943.
Volledig scherm
Gezinnen met bagage op een perron. Waarschijnlijk is de foto genomen op het Muiderpoort station in Amsterdam in de zomer van 1943. © Hollandse Hoogte / Spaarnestad P

Excuses NS Tweede Wereldoorlog: al 4700 mensen meldden zich voor vergoeding

Ruim 4700 slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt het loket, dat twee maanden geleden opende, vandaag bekend. 

Ongeveer 500 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim 3800 van kinderen van slachtoffers en circa 400 van weduwen, weduwnaars en erfgenamen. Ongeveer de helft van de aanvragen is afkomstig van mensen ouder dan 80 jaar. Ruim 3000 aanvragers wonen in Nederland en de overige aanvragen komen uit met name Israël, de Verenigde Staten en Europese landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Westerbork, Vught of Amersfoort, met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. De NS bood in 2005 excuses aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe.

Na veel gesprekken met nabestaanden, onder wie Holocaustoverlevende Salo Muller, besloot de NS in november vorig jaar over te gaan tot het uitkeren van vergoedingen. Over de beste manier om dit uit te voeren gaf de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS in juni van dit jaar advies aan de NS, die dat overnam. Van 5 augustus dit jaar tot 5 augustus volgend jaar kan een aanvraag worden gedaan.