Volledig scherm
Premier Mark Rutte beantwoordt vragen tijdens een Facebook sessie, begin 2017. © ANP

Facebook-bedreiger Rutte krijgt werkstraf: ‘Ik liet me meeslepen’

De politierechter in Groningen heeft een werkstraf van 40 uur opgelegd aan een man (45) uit Musselkanaal die minister-president Rutte bedreigde op Facebook. De premier deed hiervan aangifte omdat hij zich door de tekst ook daadwerkelijk bedreigd voelde.

De Groninger schreef op 3 januari op de Facebookpagina van Rutte: ,,Val dood klootzak, je maakt Nederland aan gort, en ik heb wel wat voor jou lul, 9mm.’’ Na de aangifte werd hij door de politie aangehouden en geconfronteerd met de tekst.

De veertiger noemde het ‘een domme actie’. Persoonlijke en financiële problemen brachten hem naar eigen zeggen tot zijn daad. ,,Ook liet ik mij meeslepen door anti-Rutte sites. Maar ik meende het niet.’’ De man zei dat hij al twintig jaar in de schuldhulpverlening zit (,,ik moet nog achttien maanden’’) en in zijn omgeving zag dat asielzoekers het beter hebben dan hij.

Weer realistisch

De politierechter hield hem voor dat mensen die een publieke taak uitoefenen, zoals de minister-president, niet lastig gevallen moeten worden met dit soort teksten. De man begreep dat. ,,Ik ben nu weer realistisch.’’

Het Openbaar Ministerie had naast de werkstraf een week voorwaardelijke celstraf geëist. Dat laatste vond de rechter niet nodig.

Rutte met strop om nek

Een 47-jarige vrouw uit Leiden kreeg twee jaar geleden naast haar taakstraf van 40 uur wél een voorwaardelijke celstraf opgelegd voor het op Facebook bedreigen van de premier. Die werd in een openbaar bericht afgebeeld met een strop om zijn nek. Daarbij had de vrouw  dreigende woorden geplaatst. ,,Een dergelijke doodsbedreiging is niet acceptabel’’, oordeelde de rechtbank in Den Haag destijds. ,,Hoe oneens iemand het ook is met een politicus, dit is een verwerpelijke manier om daaraan uitdrukking te geven.’’

 1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
  VIDEO

  Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

  Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.
 2. ‘Máxima straalt in japon met speels mini-decolleté van Nederlandse ontwerper Jan Taminiau’
  update

  ‘Máxima straalt in japon met speels mi­ni-decolleté van Nederland­se ontwerper Jan Taminiau’

  De pastelkleurige japon van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria die koningin Máxima (48) vorig jaar droeg tijdens Prinsjesdag, staat nog vers in het geheugen gegrift van de bij vlagen kritische modejournalist Josine Droogendijk, gespecialiseerd in de kledingkeuze van de Oranjes. ,,Die te ruim zittende, via internet bestelde, creatie was het tegenovergestelde van flatteus.” Vol lof is de fashionkenner over de combinatie die de echtgenote van Willem-Alexander vandaag aan heeft.