Familie Esmee (14) ontdaan: Olivier van de G. gaat in beroep tegen zijn straf voor doden van tiener
Olivier van de G. (33), de Leidenaar die tot 12 jaar cel en tbs is veroordeeld voor het doden van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, is in hoger beroep gegaan. Haar familie is aangedaan door dit besluit.
Op 30 december 2021 was Esmee ‘s avonds niet op tijd thuisgekomen en werd zij als vermist opgegeven bij de politie. Haar levenloze lichaam werd op oudejaarsdag door voorbijgangers gevonden in een parkje in Leiden.
Van de G. maakte volgens de rechter op ‘afschuwelijke wijze’ door verwurging een einde aan het leven van een meisje dat nog een heel leven voor haar had. De man en het meisje hadden ook een ongeoorloofde seksuele relatie, waardoor hij is veroordeeld voor ontucht.
Volgens het advies van de psychiater en psycholoog is de Leidenaar verminderd toerekeningsvatbaar. Zo is er een groot risico op herhaling van de ontucht en moet hij worden behandeld. De rechtbank legde daarom naast de gevangenisstraf tbs met dwangverpleging op, de zwaarste vorm van tbs. De man heeft een persoonlijkheidsstoornis en een zogenoemde parafiele stoornis: een seksuele voorkeur voor twaalf- tot zestienjarigen.
‘Strategisch’
Van de G.’s advocaat Job Knoester had ervoor gepleit om de op te leggen gevangenisstraf zo kort mogelijk te houden, zodat de behandeling in een tbs-kliniek zo snel mogelijk kan beginnen. De rechtbank ging niet mee in dat pleidooi.
Tekst gaat verder onder de foto.
Zij wees ook het verzoek af om op een eerder tijdstip met de dwangverpleging te beginnen, zoals de 33-jarige had gevraagd. Want straf is ook vergelding, zei de rechter twee weken terug bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. En bij een eerder begin van de tbs-behandeling bestaat de kans dat de opgelegde celstraf uiteindelijk wordt ingekort.
Vanuit ‘strategisch oogpunt’ wil Knoester niet op alle punten toelichten waarom hij het niet eens is met de uitkomst van de strafzaak, zegt hij. Maar in ieder geval vinden hij en Van de G. de straf te hoog, in combinatie met de opgelegde tbs.
‘Uitermate onverstandig’
,,Dat is een uitermate onverstandige beslissing. Tegen mijn cliënt wordt gezegd: u hebt zo’n ernstige stoornis dat daarvoor de zwaarste mogelijke behandeling nodig is, tbs, maar daarmee wachten we wel nog twaalf jaar. Dat is een innerlijke tegenstrijdigheid”, zegt Knoester. ,,Dus ondersteun ik zijn besluit van harte.” Het hoger beroep is kansrijk, volgens de advocaat. ,,Anders was ik er niet aan begonnen. Ik reken op de ratio van de raadsheren.”
Voor de familie is het uiteraard een teleurstelling, zij hadden dit deel graag willen afsluiten
Knoester zegt te begrijpen dat de beslissing bij de nabestaanden gevoelig ligt. ,,Als advocaat ben ik niet blind voor hun pijn. Voor Olivier heeft dat ook een rol gespeeld. Hij heeft er lang over nagedacht, maar ook hij vindt dat het niet klopt.”
‘Ontdaan’
De familie van Esmee is ‘behoorlijk ontdaan’, zegt hun advocaat Robert van der Laan. ,,Het is in ieder geval netjes dat de verdediging ons persoonlijk in kennis heeft gesteld. Voor de familie is het uiteraard een teleurstelling, zij hadden dit deel graag willen afsluiten.”
Van der Laan vervolgt: ,,De familie vindt het lastig dat de reden van het hoger beroep de strafhoogte is. Hij was niet ontoerekenbaar dus dan hoort er wat hen betreft wel een straf te volgen naast tbs. En de straf is conform de richtlijnen in dit soort zaken.”
Van de G. werd ook veroordeeld voor het wegvoeren van het lichaam van het meisje en voor het bezit van kinderporno. Bij het vaststellen van de hoogte van de straf hield de rechter er rekening mee dat de nabestaanden van het meisje diep leed is aangedaan en dat het een zaak was die de samenleving schokte. De officier van justitie eiste veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRichard de Mos
Wat weten we na een week over het corruptieproces De Mos? De rechtbank prikt waar het pijn doet
Soms leek het corruptieproces tegen Richard de Mos en zeven andere verdachten afgelopen week meer op theater dan een rechtsgang. De cruciale vraag voor de rechtbank blijft: is er een oorzakelijk verband tussen donaties en diensten? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Twee jaar oud boek is bestverkochte boek van 2022: ‘Dit is uitzonderlijk’
Een boek dat al sinds 2020 in de Nederlandse winkels ligt, was vorig jaar het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, volgens de CPNB top 100 bestverkochte boeken van 2022. Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens, ging in 2022 ruim 212.000 keer over de toonbank. -
‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland. -
PREMIUM13
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.
-
Veel meer drugs tussen de post gevonden: douane onderschepte 27.000 brieven
De douane onderschepte vorig jaar meer drugs in uitgaande briefpost in vergelijking met 2021. Het afgelopen jaar werd 27.000 keer drugs ontdekt tussen de post, tegen 15.500 keer in 2021. Het meest werd xtc en grondstof MDMA onderschept. De drugs waren vooral onderweg naar de Verenigde Staten en Australië. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.