Volledig scherm
De aangehouden Nederlander. © Screenshot MBC Masr

Familie Nederlandse 'droneverdachte' in Egypte: ‘Een groot misverstand’

De familie van de Nederlander die vastzit in Egypte, vermoedelijk omdat hij opnames met een drone had gemaakt, gaat uit van een groot misverstand. In een verklaring zegt de familie dat de man, die Pieter Bas H. heet, geen enkele politiek intentie had.

In de verklaring, verspreid door hun advocaat, zegt de familie dat de Amsterdammer bezig was aan een wereldreis en op een motor door Afrika reisde. Hij had een drone bij zich om een beeldverslag van zijn reis te maken. Van de ambassade is vernomen dat de Nederlander inderdaad sinds woensdag vastzit, maar de familie weet niet waar. De familie heeft contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De man zit sinds woensdag vast. Hij heeft op de Egyptische tv gezegd dat hij is gepakt omdat hij met zijn drone had gefilmd. Die dag zou hij met een drone opnames hebben gemaakt van het hotel waar hij verbleef. Hij zegt dat hij werd gezien door een hotelmedewerker, die zei dat dit verboden was. De Nederlander zou zijn teruggegaan naar zijn hotelkamer, waar hij een paar uur later werd opgepakt.

Protesten

In Egypte zijn sinds afgelopen weekend meer dan 1100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen vrijdag in Caïro.

Volgens de Egyptische staatszender, die H. een mogelijke spion noemt, was de Nederlander waarschijnlijk van plan de beelden van de protesten buiten het land te tonen. Of dat daadwerkelijk zo is, is onbekend. Egyptische media melden dat de Amsterdammer het ‘doelbewust registreren’ van de protesten inmiddels zou hebben toegegeven. Onbekend is of H. dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen.