Volledig scherm
Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) tijdens een eerder gesprek over stikstof met vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis © ANP

Farmers Defence Force wil niet in gesprek met natuurorganisaties over stikstof

Farmers Defence Force schuift morgen niet aan bij het gesprek van premier Rutte, landbouwminister Schouten, boeren en natuurclubs over de stikstofproblematiek. ,,Dat wordt een vertoning voor de Bühne, wij geloven daar niet in’’, zegt woordvoerder Jeroen van Maanen van de boerenorganisatie. 

Onder andere LTO en agrarische jongerenvereniging NAJK gaan wel met de ministers en natuurorganisaties aan tafel. De bewindspersonen spraken eerder apart met natuurorganisaties en de boerenlobby, maar het kabinet wil ‘de partijen samenbrengen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan’.

Volledig scherm
Jeroen van Maanen © Foto Freddy Schinkel

Dat heeft weinig zin, volgens Farmers Defence Force. ,,De natuurorganisaties geloven werkelijk dat er een stikstofprobleem is en dat de natuur daardoor doodgaat. Wij geloven dat absoluut niet. Als de natuur in Nederland al achteruit gaat, is het maar de vraag in hoeverre dat door stikstof komt’’, zegt Van Maanen. 

Natuurmonumenten vindt het ‘erg jammer’ dat de ‘boerenorganisatie die het hardste roept’ niet in gesprek wil gaan. ,,Hoe groot de uitdagingen ook zijn: het stikstofprobleem kunnen we alleen samen oplossen. Door elkaars belang en positie te begrijpen en te respecteren. We vinden het dan ook fijn dat de grootste landbouworganisatie LTO het gesprek met natuurorganisaties wel aan wil gaan, net als het NAJK en BoerenNatuur’’, aldus woordvoerder Shanti Haas.

Boswachter en boer

Voorafgaand aan het gesprek in het voormalige zenderpark Radio Kootwijk gaan Rutte en Schouten langs bij een melkveehouder. Ook gaan ze met een boswachter de Veluwe op om over de invloed van stikstof op de natuur te praten. Zowel de melkveehouder als de boswachter schuiven aan bij het gesprek.

Over de stikstofproblemen onderhandelt het kabinet met boerenorganisaties die zich verenigd hebben in het Landbouw Collectief. Het rondetafelgesprek met veehouders en natuurorganisaties morgen is informeler. ,,Het gaat om een open gesprek waarin de aanwezigen van gedachten kunnen wisselen over de problematiek en over oplossingsrichtingen.’’ Een gepland gesprek met het Landbouw Collectief op 5 februari blijft gewoon staan, zegt het ministerie van Landbouw.

Het stikstofprobleem is een heikele kwestie voor het kabinet en de coalitie. Eind vorig jaar heeft het kabinet een reeks maatregelen aangekondigd, maar de belangrijkste plannen voor de agrarische sector moeten nog gepresenteerd worden.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.