Volledig scherm
Een Leidse rechtenstudent (rechts, onherkenbaar gemaakt) maakt de fotograaf duidelijk dat hij niet zit te wachten op foto's van de ontgroening van eerstejaars. © Caspar Huurdeman

Fotograaf krijgt duw tijdens ontgroening Leidse studenten

Een groep Leidse rechtenstudenten zat tijdens een ontgroening, vanavond in Baarn, niet te wachten op een nieuwsgierige fotograaf. Eén van de studenten greep de telelens van de fotograaf en duwde deze in zijn gezicht. De politie moest tussenbeide komen.

Fotograaf Caspar Huurdeman kreeg vanavond rond kwart over zes een tip over een opmerkelijke stoet in Baarn. Daar, op de Eemweg, zag hij ze lopen in de polonaise: een groep studenten met vuilniszakken om hun gezicht getaped, stijve kraagjes, donkere blazertjes en leren puntschoenen.

Volledig scherm
Fotograaf Caspar Huurdeman vond het een komisch tafereel: de ontgroening van Leidse studenten. De studenten denken daar anders over. © Caspar Huurdeman

,,Ik vond het komisch gezicht en wilde een foto maken voor lokale media, maar een paar begeleidende studenten begon direct te schreeuwen. Ik mocht geen foto’s maken.” Huurdeman legde naar eigen zeggen uit dat hij nieuwsfotograaf is en zich op de openbare weg bevond, waar hij het recht heeft om een foto te schieten. ,,Een van de studenten pakte daarop mijn telelens en duwde die in mijn gezicht. Ik bleef doorklikken en heb zijn vingers nog op de foto staan.” 

Tekst loopt door onder de foto's

Volledig scherm
Een rechtenstudent pakt de telelens van de fotograaf. © Caspar Huurdeman
Volledig scherm
De fotograaf blijft doorklikken als hij een tik krijgt van de rechtenstudent. © Caspar Huurdeman

Huurdeman belde de politie. ,,Ik was niet gewond, maar wilde hem duidelijk maken dat je van andermans spullen moet afblijven.” 

Op verzoek van de agent bood de jongen zijn excuses aan, al ging dat niet van harte. Huurdeman: ,,De agent zei nog: juist een rechtenstudent moet weten dat de pers veel vrijheid heeft.” De fotograaf deed geen aangifte. ,,Mijn punt was gemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
De rechtenstudent krijgt een standje van de wijkagent. © Caspar Huurdeman

Veel ooggetuigen had de politie overigens ook niet. De eerstejaars stonden tijdens het handgemeen nog altijd keurig in een rijtje met de vuilniszakken voor hun ogen en mochten pas na de ‘verzoening’ hun weg vervolgen.

De politie was vanavond niet bereikbaar voor commentaar. 

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman
 1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
  vader schrijft tramschutter

  ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

  René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.
 2. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
  PREMIUM

  Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

  Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.