Volledig scherm
Jongens springen in de Kattensloot in Amsterdam op een bloedhete dag. © ANP

Fraai zomerweer in aantocht

De zomer is deze maand tot nog toe in geen velden of wegen te bekennen. De eerste helft van de maand juli is zelfs ronduit koel verlopen, maar er is hoop. Later deze week bereikt warmere lucht ons land en gaat de temperatuur omhoog, met komend weekend zelfs kans op een regionale hittegolf.

Het was afgelopen weekend niet het meest fraaie zomerweer. Bewolking overheerste en er viel zo nu en dan een bui of wat miezerregen. Ook vandaag en morgen ziet het er nog niet veel beter uit.

Dankzij een vaak aanhoudende noordenwind en wolkenvelden kwam de temperatuur de afgelopen twee weken zo’n anderhalve graad te laag uit. ,,Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in deze periode van het jaar ongeveer 17,7 graden. Nu was het gemiddeld 16,2 graden”, legt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza uit. De laatste keer dat de eerste helft van juli te koud verliep, was in 2017. ,,Toen bleef de gemiddelde temperatuur steken op 17,4 graden, iets onder normaal”, aldus Janssen.

Regionale hittegolf

Goed nieuws voor de liefhebber van hitte: vanaf woensdag wordt het warmer. ,,Later deze week weet warmere lucht ons land te bereiken. In de huidige verwachtingen komt de temperatuur rond normaal uit, maar er zijn ook genoeg berekeningen die de maand te warm laten eindigen”, stelt Janssen.

Woensdagmiddag wordt het volgens Weerplaza 20 graden in het noorden en 25 graden in het zuidoosten. Er zijn nog steeds wolkenvelden, maar de zon laat zich wel vaker zien.

Donderdag en vrijdag waait de wind uit zuidwestelijke richting en wordt er nog wat warmere lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 23 en 26 graden en wolkenvelden worden afgewisseld met zonnige momenten. Geen zonovergoten weer dus en de lucht wordt ook licht onstabiel. Met name in het binnenland kan er lokaal een bui(-tje) vallen.

Janssen: ,,Volgens de meeste recente berekeningen van het Europese weermodel lopen de temperaturen komend weekend alweer op naar tropische waarden. Sterker nog, het model berekent een regionale hittegolf voor het zuidoosten! Of dit model ook daadwerkelijk gelijk krijgt, zal in de komende dagen duidelijk worden.”

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.