Volledig scherm
Jongens springen in de Kattensloot in Amsterdam op een bloedhete dag. © ANP

Fraai zomerweer in aantocht

De zomer is deze maand tot nog toe in geen velden of wegen te bekennen. De eerste helft van de maand juli is zelfs ronduit koel verlopen, maar er is hoop. Later deze week bereikt warmere lucht ons land en gaat de temperatuur omhoog, met komend weekend zelfs kans op een regionale hittegolf.

Het was afgelopen weekend niet het meest fraaie zomerweer. Bewolking overheerste en er viel zo nu en dan een bui of wat miezerregen. Ook vandaag en morgen ziet het er nog niet veel beter uit.

Dankzij een vaak aanhoudende noordenwind en wolkenvelden kwam de temperatuur de afgelopen twee weken zo’n anderhalve graad te laag uit. ,,Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in deze periode van het jaar ongeveer 17,7 graden. Nu was het gemiddeld 16,2 graden”, legt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza uit. De laatste keer dat de eerste helft van juli te koud verliep, was in 2017. ,,Toen bleef de gemiddelde temperatuur steken op 17,4 graden, iets onder normaal”, aldus Janssen.

Regionale hittegolf

Goed nieuws voor de liefhebber van hitte: vanaf woensdag wordt het warmer. ,,Later deze week weet warmere lucht ons land te bereiken. In de huidige verwachtingen komt de temperatuur rond normaal uit, maar er zijn ook genoeg berekeningen die de maand te warm laten eindigen”, stelt Janssen.

Woensdagmiddag wordt het volgens Weerplaza 20 graden in het noorden en 25 graden in het zuidoosten. Er zijn nog steeds wolkenvelden, maar de zon laat zich wel vaker zien.

Donderdag en vrijdag waait de wind uit zuidwestelijke richting en wordt er nog wat warmere lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 23 en 26 graden en wolkenvelden worden afgewisseld met zonnige momenten. Geen zonovergoten weer dus en de lucht wordt ook licht onstabiel. Met name in het binnenland kan er lokaal een bui(-tje) vallen.

Janssen: ,,Volgens de meeste recente berekeningen van het Europese weermodel lopen de temperaturen komend weekend alweer op naar tropische waarden. Sterker nog, het model berekent een regionale hittegolf voor het zuidoosten! Of dit model ook daadwerkelijk gelijk krijgt, zal in de komende dagen duidelijk worden.”

 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.