Volledig scherm
Hermien bivakkeert al zes weken in de bossen van Lettele. © FOTO HISSINK

'Ga koe Hermien niet zelf vangen'

LETTELE - 'Laat Hermien met rust.' Die oproep doet Herman Jansen, de eigenaar van koe Hermien, aan mensen die haar willen vangen. ,,Ze kan anders zo wild worden van angst dat ze toch afgeschoten moet worden.’’ Al zes weken lang lukt het de eigenaar, de politie en een jager niet om de aan het slachthuis ontsnapte koe te vangen.

De dierenarts zou een dezer dagen met een verdovingsgeweer op koe Hermien afgaan, maar dat is uitgesteld omdat te veel mensen het bos in Lettele ingaan om Hermien zelf te zoeken en haar daarmee opjagen.

Op sociale media kon Hermien, vernoemd naar de eigenaar, op veel steunbetuigingen rekenen. Via #HelpHermien, #FreeHermien en #MeKoe werden verscheidene reddingsacties geopperd. De Partij voor de Dieren (PvdD) zette donderdag een crowdfundingactie op touw om de koe van de boer vrij te kopen en een plek in een koeienrusthuis te bekostigen. 

Eigenaar Janssen zegt dat de PvdD de koe gratis mag hebben, als het verdovingsproces betaald wordt. ,,Ik vind het best leuk en het is een slimme koe’’, aldus de boer.

Volledig scherm
Herman Jansen, de eigenaar van Hermien. © FOTO HISSINK

Koeienrusthuis

Hermien kan bij koeienrusthuis De Leemweg terecht, maar de opvang is niet gratis. De zorgkosten zijn zo'n 160 euro per maand en de nog jonge Hermien zal waarschijnlijk nog wel vijftien jaar leven. Hoewel het om een hoop geld gaat, heeft Esther Ouwehand van de PvdD er alle vertrouwen in dat de actie gaat lukken. ,,We gaan alles op alles zetten om genoeg geld binnen te krijgen.’’

Hermien wandelt nog steeds rond in de bossen van Lettele (Overijssel). De komende dagen probeert Jansen haar te lokken. Als dat niet lukt wordt volgende week de dierenarts met verdovingsgeweer ingezet.

  1. Ouders hoogbegaafde Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict
    Update

    Ouders hoogbegaaf­de Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict

    Alleen nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) volgens zijn ouders klaar zijn met zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders zijn studie onmiddellijk stop te zetten. Laurent moest bij de TU/e tóch nog veel tentamens halen om nog op zijn negende af te studeren, iets wat zijn ouders graag willen. De TU/e denkt daar anders over: ,,We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.’’