Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt

Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.

15 reacties

 • Wim Sonderen

  2 maanden geleden
  Buiten de randstad zit het in het DNA van de bewoners. Honderden jaren geleden is het zaad van dit ongenoegen al gepland toen de “Hollanders” zonodig hun oorlogen in Brabant en Gelre moesten uitvechten. Dit leidde tot bepaald geen gouden eeuw in de rest van de Nederlanden. De opkomst van Normaal en Rouwen Hèze gaf dat gevoel voeding en een stem. BBB gaat dit omzetten in meer daadkracht voor de regio buiten de randstad (hoop ik).
 • Gerrit Kusters

  4 maanden geleden
  De politiek maakt de kloof alleen maar erger. Bestaat Groningen en Zuid Limburg nog wel? Het lijkt of Nederland alleen uit Noord en Zuidholland bestaat. De meeste politici wonen daar ook.
 • Henk Houwers

  4 maanden geleden
  In het meningencircus van de media blijven ze de kloof tussen randstad en platte land hardnekkig ontkennen, bang als ze zijn hun voorrechten te verliezen en het herschrijven van de geschiedenis en het met de botte bijlaanpassen cultuur en onze taal spaak gaat lopen.
 • petra damme

  4 maanden geleden
  Ik ben geen boer,maar heb totaal geen vertrouwen meer in de politiek. Neem de A15 ? Dit is ik weet niet hoelang aan de gang .In het westen wordt er heel wat uitgegeven aan infra. Hier gooien ze alles op stikstof. Ik denk dat het westen meeste stikstof uitstoot en het oosten moet er voor bloeden.
 • Ceciel Buijser

  4 maanden geleden
  Hoe vaker deze denkbeeldige kloof wordt aangehaald, hoe breder en dieper 'ie wordt.
 1. Limburg eerste provincie met coalitieakkoord

  Limburg eerste provincie met coalitieak­koord

  Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.
  Nederweert, Maastricht, Stein, Maasgouw, Gennep, Sittard-Geleen, Voerendaal, Weert, Eijsden, Simpelveld, Horst aan de Maas, Vaals, Mook en Middelaar, Meerssen, Venray, Bergen, Beesel, Echt-Susteren, Brunssum, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo, Roermond, Landgraaf, Kerkrade, Beek, Valkenburg aan de Geul, Leudal, Beekdaelen, Gulpen-Wittem, Heerlen