Gebruik wapenstok in boa-proef rechtmatig, aldus tussenevaluatie
De twintig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Amsterdam die tijdens een proef met een korte wapenstok zijn uitgerust, hebben de stok in zes maanden elf keer gebruikt, waarvan tien keer rechtmatig.
Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad op basis van een tussentijdse evaluatie.
De proef begon op 4 maart van dit jaar. Tot en met 30 september hebben de boa’s de wapenstok elf keer gebruikt. Dat gebruik wordt beoordeeld door een toezichthouder van de politie, in samenwerking met de hulpofficier van justitie. Tien keer bleek het gebruik rechtmatig. “Concreet betekent dit dat de betrokken boa professioneel heeft opgetreden en dat het fysieke gebruik van de wapenstok ‘proportioneel’ was”, aldus de burgemeester. In één geval twijfelde de toezichthouder over het juiste gebruik van de wapenstok. Dat voorval is met de boa’s geëvalueerd.
Het gebruik van de stok is in de pilot aan regels gebonden. De boa mag deze alleen gebruiken in geval van (dreiging van) ernstig fysiek geweld tegen hem of haar. Het doel is de belager op afstand te houden. Boa’s die aan de pilot meedoen, hebben geweldsinstructies en trainingen gekregen.
In totaal doen tien gemeenten (Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer, Zuid West Friesland) mee aan de proef. Als de pilot goed verloopt, wil dat nog niet zeggen dat Amsterdam alle boa’s het wapen gaat geven. De pilot wordt voornamelijk gehouden in het centrum van de stad, omdat daar het meest sprake is van geweld en agressie tegen boa’s.
In maart 2022 wordt de eindevaluatie van de proef verwacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
95 woningen voorlopig onbewoonbaar na brand, veel gezinnen met jonge kinderen getroffen
-
PREMIUM
Barbara is deels blind en heeft één been, maar krijgt geen hulp in huis: ‘Hoe erg moet de ellende zijn?’
Ze is blind aan één oog, heeft maar één been, hartproblemen en heeft nog maar een paar jaar te leven volgens artsen. Barbara Wareman (52) kan zelf niet veel meer, maar heeft geen recht op hulp in huis. ,,Hoe ver moet je in de ellende zitten om wel wat steun te krijgen?”Delft -
Bendes en daklozen roven station leeg: ‘Staan ’s morgens al in groepjes met alcohol’
Diefstallen, agressie en vervuiling. Groepen daklozen en georganiseerde bendes, veelal uit Oost-Europa, houden station Den Haag Centraal in de greep. De overlast is inmiddels ‘onbeheersbaar geworden’, melden ProRail en de NS. Ondernemers noemen het een dagelijks ‘kat-en-muis-spel’: ,,Als we even niet opletten, is onze hele top 10 aan boeken weg.”Den Haag -
brandbrief7
NS-personeel slaat alarm over toenemend geweld in treinen: ‘Wachten is op een dodelijk slachtoffer’
Het rijdend personeel van NS is zo bezorgd over de toenemende agressie in treinen dat het donderdag een brandbrief aan topman Wouter Koolmees heeft aangeboden. Ze vrezen dat er doden kunnen vallen als er niet snel iets gebeurt. -
9
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Als buurmannen pakket openmaken, slaat schrik toe: ‘Doorzichtige zakjes met wit poeder’
Bergschenhoek -
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.