Volledig scherm
Jan Mellée werd voor 10.000 euro opgelicht. Zijn bankpas wordt nog steeds gebruikt op Marktplaats. © Jan van den Brink

Gelderse man is 10.000 euro kwijt na doorsturen foto bankpas

Jan Mellée uit het Gelderse Silvolde stuurde in goed vertrouwen een foto van zijn bankpas door naar iemand die via Marktplaats een muziekinstrument van hem wilde kopen. Maar die actie bleek grote gevolgen te hebben: er verdween ongeveer tienduizend euro van zijn bankrekening, en de foto van zijn bankpas wordt nog altijd misbruikt.

Quote

Trap er niet in als iemand om je bankpas vraagt

Jan Mellée

Tegenover De Gelderlander deed Mellée zijn verhaal. Hij is de eigenaar van een muziekhandel in Silvolde, maar doet ook zaken via Marktplaats. Via de veilingssite wilde een klant een instrument kopen en het geld naar hem overmaken. Hij vroeg om een foto van zijn bankpas met het bankrekeningnummer, waarop hij de betaling zou regelen. Maar toen hij ook om een foto van de kleurcode uit het afleesapparaatje voor internetbankieren van de Rabobank vroeg, ging het mis. ,,Het was natuurlijk dom, maar in de haast heb ik me dat niet gerealiseerd'', zegt Mellée. Met deze foto's had de klant genoeg informatie om de bankrekening van de man leeg te trekken.

Bovendien bleef het niet bij het plunderen van de rekening. De foto van de bankpas van Mellée wordt nu misbruikt om bij klanten op Marktplaats vertrouwen op te wekken. De eigenaar van de muziekwinkel vertelt dat hij veel reacties krijgt van mensen die zich afvragen of hij wel weet dat zijn pas bij diverse aanbiedingen staat. Daarnaast wordt hij nu geassocieerd met fraude, en ook daar is volgens de man blijkbaar niets aan te doen. ,,Alleen anderen uitdrukkelijk waarschuwen: trap er niet in als iemand om je bankpas vraagt.''

Bende 

Inmiddels is duidelijk dat het bankrekeningnummer van de malafide klant uit de omgeving van Enschede komt. De politie krijgt ook hulp van de Rabobank, die bereid is om medewerking te verlenen aan het onderzoek. In dat kader wil de bank ook de gevraagde gegevens ter beschikking stellen. Vanwege privacyregels mag de bank geen gegevens van rekeninghouders aan slachtoffers van fraude afgeven, zegt de bank in een verklaring.

Mellée denkt dat er een bende met zogenoemde katvangers achter de oplichting zit. Die bende zou moeilijk te traceren zijn. Hij is inmiddels ook in het tv-programma Opgelicht geweest. Daar werd zijn waarschuwing onderstreept: maak geen foto's van je bankpas.